5 výhod práce v zahraničí: Prečo sa netreba báť odísť zo Slovenska

Keď sa povie práca v zahraničí, ľudia sa zväčša rozdelia na dva tábory. Kým pre niektorých ide o samozrejmosť, iní si to nedokážu ani len predstaviť. A pritom sa za tým ukrýva množstvo výhod. Ak vás na Slovensku nedrží nič, za čo máte zodpovednosť, mali by ste nad prácou v inej krajine minimálne pouvažovať.

Aspoň raz za život by ste si to mali skúsiť, aby ste následne mohli povedať, či je to pre vás vhodné alebo nie. Inak sa to nikdy nedozviete a na staré kolená možno budete ľutovať, že ste to ani len neskúsili. 

Pozrite si aktuálne ponuky práce v zahraničí a zareagujte so svojím životopisom.

Viete, čo všetko môžete získať, ak budete pracovať mimo Slovenska?

Nové možnosti a skúsenosti

Zahraničie ponúka neobmedzené možnosti. Stačí si vybrať odvetvie, ktoré vás zaujíma najviac. Môžete skúsiť aj takú prácu, ktorá je u nás slabo platená, no v inej krajine nie a chceli by ste sa v nej otestovať. Ide o cenné skúsenosti, ktoré sa budú navyše dobre vynímať vo vašom životopise. Zvýši sa vaša šanca na ďalšie zamestnanie, napríklad už aj doma na Slovensku. 

Lepšie finančné ohodnotenie

Nebudeme si klamať, väčšina európskych krajín ponúka lepšiu mzdu, než akú dostávame na Slovensku. Dokonca aj pozície upratovačiek či predavačiek si za hranicami dokážu prilepšiť oveľa viac. Ak vás motivuje práve finančná stránka, netreba ani len váhať. Samozrejme, nezabúdajte na to, aby ste mali všetky doklady, papiere a zmluvy v poriadku. 

Možnosť zdokonaliť svoj cudzí jazyk

Niektoré pozície si síce nevyžadujú znalosť cudzieho jazyka, no keď už v danej krajine budete, niečo sa na vás určite nalepí. Znalosť anglického alebo iného jazyka je výhodou aj pri hľadaní práce, pretože sa vám otvorí viac možností. Jazyk nevyužijete len v práci, ale aj vo voľnom čase, napríklad keď sa vydáte na dovolenku a bez problémov si tak dokážete objednať alebo sa dohovoriť. 

Spoznávanie nových ľudí a kultúr

V zahraničí môžete získať aj cenné kontakty, ktoré pre vás môžu byť prínosom v budúcnosti. Nemusí ísť iba o nových kamarátov, ale aj o potenciálnych zamestnávateľov. Po práci určite neseďte len doma, ale spoznávajte kultúru danej krajiny, v ktorej sa nachádzate. Rozšírite svoj všeobecný prehľad, ale tiež to, ako pozeráte na tento svet. Niekedy aj maličkosti dokážu zmeniť ľudské chápanie a názory. 

Osobnostný rozvoj

Prácou v zahraničí môžete budovať aj seba a svoju osobnosť. Keďže budete odkázaný viac sám na seba, zlepší sa vaša disciplína a to, čomu prikladáte väčší dôraz. Tiež to môže mať pozitívny vplyv na motiváciu a vašu snahu uspieť. Krok po krôčiku tak budete budovať svoje sebavedomie.

Viac o téme: Peniaze Práca Zahraničie Povolanie Cestovanie
  • Autor: © Zoznam/krskova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy