Ako chytiť klamára pri čine? Odhalí ho týchto 5 znakov

Ľudia už tisíce rokov hľadajú spôsob, ako zistiť, keď niekto klame. Väčšinou neúspešne. Polygrafy – prístroje, ktoré merajú a registrujú množstvo fyziologických funkcií ako pulz, krvný tlak, telesnú teplotu a dýchanie – nie sú dostatočne spoľahlivé. Len 15 minútovým tréningom sa ho ľuďom podarilo oklamať. Ako teda spozorovať, že sa nám niekto snaží nanútiť klamstvá? V texte prezrádzame päť metód, pomocou ktorých zistíte, či vám niekto náhodou neklame

Americká akadémia vied vyhlásila, že "federálna vláda by sa nemala spoliehať na testy vykonané na detektore lži, aby preverila potenciálnych alebo súčasných zamestnancov, alebo aby identifikovala špiónov alebo iné osoby predstavujúce bezpečnostné riziká, pretože výsledky testov sú príliš nespoľahlivé." Existuje teda vedecky podložený spôsob, ako odhaliť lži? Vlastne áno a zahŕňa pochopenie psychológie a myslenie klamárov.

Federálna vláda USA v roku 2009 zriadila Skupinu pre vypočúvanie väzňov s vysokou hodnotou (HIG) s cieľom vyvinúť nové osvedčené postupy odhaľovania lží a do roku 2016 medziagentúrna skupina minula viac ako 15 miliónov dolárov na sto výskumných projektov, na ktorých sa podieľali špičkoví psychológovia. Čo teda robia ľudia, ktorí sú tak dobrí v chytaní klamárov? V nasledujúcom texte predstavíme mierne zjednodušené zistenia, ku ktorým HIG svojím výskumom dospela.

Získajte jeho dôveru

Najprv si musíte klamára získať, musíte sa mu páčiť. Musíte ho povzbudiť, aby sa vám otvoril. Aby veľa rozprával. A urobil chybu, ktorá odhalí jeho lži. Skvelým trikom je pristupovať ku všetkému ako „priateľský novinár“. Dobrí novinári si pred písaním článku robia domáce úlohy a zbierajú informácie. Čím viac informácií budete mať v konverzácii, tým lepšie bude váš vnútorný detektor lži nakalibrovaný. A potom prichádza „priateľská“ časť. Správa HIG zistila, že „zlý policajt“ nie je efektívny, ale „dobrý policajt“ áno. Každý chce, aby sa s ním zaobchádzalo s rešpektom. A keď to cítia, sú ochotnejší rozprávať.

Pýtajte sa nečakané otázky

Opýtajte sa neplnoletej osoby v bare, koľko má rokov, a budete počuť sebavedomé „osemnásť“. Ale čo keď sa jej spýtate, v ktorom roku sa narodila? Je to mimoriadne jednoduchá otázka pre niekoho, kto hovorí pravdu, ale klamár sa pravdepodobne bude musieť pozastaviť, aby si to spočítal. Chytili ste ho. Správa HIG cituje štúdiu, ktorá ukazuje, že štandardné letiskové bezpečnostné metódy zvyčajne zachytia menej ako 5 percent podvodných cestujúcich.

Keď však kontrolóri použili neočakávané otázky, toto číslo stúplo na 66 percent. Ak teda lovíte klamára, začnite s očakávanými otázkami. Nie je to zastrašujúce a poskytne vám informácie – a čo je dôležitejšie, poskytuje vám základnú líniu. Potom položte otázku, na ktorú je pre človeka, ktorý hovorí pravdu, ľahké odpovedať, ale klamár pravdepodobne nie je pripravený odpovedať. Sledujte reakciu. Odpovedali pokojne a rýchlo, alebo sa ich prestávky v odpovedi náhle zväčšili?

Pýtajte sa aj na overiteľné detaily: „Takže ak zavolám vašej šéfke, môže potvrdiť, že ste boli včera na tom stretnutí?“. Ľudia, ktorí hovoria pravdu, odpovedia rýchlo a jednoducho. Klamári neochotne.

Použite zozbierané údaje

Svoju domácu úlohu ste urobili vopred. Pripravili ste sa. Skvelé. S partnerom ste si vybudovali vzťah plný dôvery. Nechali ste ho hovoriť. Teraz ho naveďte k tomu, aby povedal niečo, čo je v rozpore s informáciami, ktoré ste získali. Požiadajte o vysvetlenie tak, aby potenciálny klamár zopakoval, čo už povedal. A potom sa ho opýtajte: „Prepáč, som zmätený. Povedal si, že si bol včera s Janom. Ale Jano je celý týždeň vo Nemecku.“ Položte si kľúčové otázky: Vyzerá osoba, s ktorou sa rozprávate, že usilovne premýšľa? Je jeho rýchla odpoveď v rozpore s tým, čo povedal predtým?

Štúdia švédskej polície z roku 2006 ukázala, že úspešne odhalila 56,1 percenta klamstiev, ale vyškolení vyšetrovatelia pomocou tejto metódy, nazývanej „strategické použitie dôkazov“, zvýšili výkon na 85,4 percenta. V rozhovore sa snažte postupne odhaľovať dôkazy, ktoré ste nazbierali. Opakované rozpory môžu prinútiť klamára, aby z rozpakov priznal všetko. Vďaka nepríjemných pocitom bude zrejme jeho klamstvo čoraz zreteľnejšie.

Buďte trpezlivý

Ak sa okamžite začnete pýtať na to, čo hovoria, alebo ich okamžite obviníte z klamstva, nielenže by sa uzavreli, ale mohli by tiež začať meniť svoj príbeh. Prečo by ste im pomohli povedať presvedčivejšiu lož? Cieľom je prinútiť ich, aby robili chyby a stiahli sa do kúta. Tu je problém v komunikácii so „slizkými“ ľuďmi: majú skúsenosti a dobre rozoznávajú spätnú väzbu. Ak klamú a nenechajú sa chytiť, vidia, čo funguje. Ak klamú a nechajú sa chytiť, vidia, čo nefunguje.

Nemáte toľko skúseností a pravdepodobne budete ťažšie vnímať informácie. Na druhej strane, väčšinu času, ktorý strávite v rozhovore, nedostanete spätnú väzbu o tom, či je k vám niekto úprimný. Klamári sa neustále zlepšujú. A to im dáva výhodu. Nepomáhajte im lepšie klamať. Buďte trpezlivý.

Viac o téme: Klamstvo Lož
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy