Pracovné zručnosti, ktoré sú v roku 2023 najdôležitejšie

Pracovný trh sa mení. Už dlho neplatí, že o úspechu rozhoduje iba titul z prestížnej školy. Naopak mnoho firiem dnes uprednostňuje kandidátov, ktorí nemajú titul ani príliš skúseností, ale zato majú talent, sú kreatívni a majú chuť na sebe pracovať. Aké ďalšie zručnosti budú dôležité v roku 2023 a pomôžu vám posunúť sa v kariére?

"Pracovné zručnosti sú to, na čom vo finále najviac záleží," povedala viceprezidentka Facebooku pre ľudské zdroje Janelle Gale webu CNBC. "V tejto chvíli u nás uprednostňujeme pracovné zručnosti nad skúsenosťami. Preto sa nebojte požiadať o prácu, aj keď nemáte s danou pozíciou dostatok skúseností. Firmy často vedia nahliadnuť pod povrch a zaujíma ich hlavne to, aké zručnosti budete vedieť ponúknuť," dodala.

A aké zručnosti si tento rok budú zamestnávatelia najviac vážiť? Práve túto otázku si položila služba LinkedIn, ktorá analyzovala stovky tisíc pracovných inzerátov a zistila tak, na čo sa v dnešnej dobe oplatí zamerať.

5 najviac cenených pracovných "mäkkých zručností" pre rok 2022

Time management

Pokiaľ v práci často nestíhate a máte pocit, že sa na vás len valia povinnosti, dosť možno by ste mali zapracovať práve na tejto zručnosti. Time management je schopnosť organizovať si čas a najmä pre manažérske pozície je úplne kľúčový.

Adaptabilita

Vedieť si rýchlo zvyknúť na nové prostredie, vedieť dobre nadviazať kontakt s novými kolegami a nenechať sa vyviesť z miery nečakanými úlohami či prekážkami je ďalšou zručnosťou, ktorá vám vo vašej kariére veľmi pomôže.

Spolupráca

Aj keď patríte medzi individualistov a najlepšie sa vám pracuje osamote, udržiavať dobré vzťahy s kolegami a spolupracovníkmi je základom pre úspešné fungovanie v práci. Ak ste introvert a nadväzovanie vzťahov vám trvá dlhšie, nemusíte sa na seba ponáhľať. Pri riešení problému má každý čo ponúknuť a kolegovia určite ocenia vaše originálne nápady.

Vytrvalosť

Hovorí sa, že ľudia v práci sa delia na dva typy: na "rozbiehačov" a "doťahovačov". Tí prví spravidla vynikajú výbornými nápadmi, tí druhí ich zase vedia dotiahnuť do konca. Jedni bez druhých by nemohli byť. Určite je však dôležité pamätať na to, že každý môže byť tak trochu „doťahovač“. Držte slovo, neberte si viac povinností, než zvládnete, a uvidíte, že čoskoro si medzi kolegami vyslúžite uznanie.

Kreativita

Kreativita je podľa mnohých najdôležitejšou zručnosťou budúcich rokov. Práve nápady sú v dnešnej dobe často tým, čo rozhoduje – pozrime sa napríklad na odbor reklamy, kde je kreativita úplne kľúčovou zručnosťou, ktorá rozlišuje úspešné od neúspešných. Pracujte na sebe, snažte sa svoju kreativitu postupne prebudiť a hlavne si verte.

5 najviac cenených pracovných "tvrdých zručností" pre rok 2022

UX Design

Prací UX dizajnéra je, aby boli aplikácie a webové stránky pre užívateľov jednoduché, aby sa v nich ľudia orientovali a aby im ponúkli, čo potrebujú. UX design je veľmi mladý odbor, ktorý je však v poslednej dobe na vzostupe a pre firmy sa stáva čoraz viac dôležitým.

Vedenie ľudí

Najmä pre manažérov je toto kľúčová vlastnosť. Bez vodcovských schopností nemôže fungovať žiadny tím a práve leadership je schopnosť, ktorú si dnes zamestnávatelia veľmi cenia.

Analytické myslenie

Kľúčová vlastnosť hlavne pre vývojárov a programátorov. Schopnosť pozrieť sa na problém pragmaticky a zanalyzovať ho je často tým najlepším spôsobom, ako sa dostať k riešeniu. Vo svete neustáleho vývoja a zložitých aplikácií je analytické premýšľanie tým, čo u potenciálnych kandidátov ocenia aj veľké spoločnosti ako Microsoft či Google.

Umelá inteligencia

Mnoho startupov, do ktorých dnes najmä v USA prúdia veľké investície, sa zaoberajú práve umelou inteligenciou. Čo to znamená pre pracovný trh? Práve oblasť umelej inteligencie bude do budúcnosti potrebovať šikovných vývojárov a to je šanca pre všetkých, ktorí pracujú v IT a chcú sa posunúť ďalej.

Programovanie v cloude

Cloud je virtuálne miesto na internete, kam sa ukladajú a kadiaľ prúdia dáta. Zatiaľ čo predtým bolo zvykom mať dáta fyzicky uložené napríklad na CD, trendom posledných rokov je tieto dáta ukladať a pracovať s nimi virtuálne. Cloud dnes používa väčšina veľkých firiem ako Amazon, Microsoft alebo Google, a preto je táto technológia na rok 2020 jednou z najdôležitejších a na pracovnom trhu v nej ležia tie najzaujímavejšie príležitosti.

 

 

 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, fondik

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy