Zažívate v práci stres? Takto znížite jeho hladinu a uvoľníte napätie

Pokiaľ mávate v práci náročné dni plné stresujúcich momentov, kúpte si na pracovný stôl živú rastlinu. Podľa japonských výskumníkov totiž pohľad na rastliny pomáha uvoľňovať napätie a znižovať hladinu stresu.

Hoci sa o pozitívnych účinkoch rastlín na psychiku človeka dlhodobo vie, nová japonská štúdia, publikovaná v odbornom časopise HortTechnology, to potvrdila vedecky.

Výskumníci z Univerzity Hjógo so sídlom v japonskom Kobe skúmali, aký vplyv na zamestnancov môže mať prítomnosť rastlín na ich stoloch. Pri experimente zisťovali, ako účastníci reagujú v prípade, že sa niekoľko minút plne sústreďujú na zelenú rastlinu a snažia sa nemyslieť na pracovné úlohy.

Profesor Masahiro Toyoda a jeho tím vybrali pre experiment celkom 63 ľudí, ktorí si mohli sami rozmyslieť, o akú rastlinu sa chcú starať. Na výber mali tilandsiu, bonsaj, kaktus San Pedro, rôzne druhy listových rastlín, dužina či kokedamu. Rastlinu podľa svojho priania si potom mali dať na viditeľné miesto na svojom pracovnom stole.

Starosť o rastliny niektoré vystresovala ešte viac

Účinky výskumníci merali pomocou indexu STAI (State-Trait Anxiety Inventory) a rýchlosti tepu účastníkov. Prvý týždeň skúmali ich zdravotný stav bez rastlín na stole, ďalšie dva týždne sa o vybrané kvety mali starať a raz za čas ich počas niekoľkých minút pozorovať.

Meranie ukázalo, že pokus mal pozitívny vplyv na polovicu všetkých účastníkov. "V súčasnosti si veľa ľudí neuvedomuje benefity živých rastlín a nevyužíva ich tak ako prostriedok na upokojenie. Rozhodli sme sa to zmeniť a vedecky dokázať, že rastliny v kanceláriách majú na pracovníkov povzbudzujúce účinky," dodal Toyoda. Sám sa dlhodobo zaoberá takzvanou záhradníckou terapiou.

Americký spravodajský web CNN však tiež upozornil na to, že niektorých ľudí starosť o rastlinu ešte viac vystresovala a na iných to nemalo žiadny vplyv.

"Myslím, že strach u niektorých vzrástol, pretože sa zrazu museli starať o rastlinu, ktorej sa nedarilo dobre, takže to zvýšilo ich obavy," premieta Charles Hall z texaskej A&M University. Iní účastníci experimentu si na rastliny zvykli a zmena prostredia ich tak neovplyvnila.

Japonskí výskumníci uviedli, že cieľom experimentu bolo okrem iného upozorniť na znepokojujúci nárast miery stresu a psychických problémov medzi japonskými pracujúcimi. "Preto, aby ste čo najviac využili benefity malej rastliny, skúste na ňu hľadieť tri minúty bez rozprávania a bez toho, že by ste mysleli na čokoľvek iné. Tento stav pomáha sústrediť sa na prítomný moment," radí Toyoda.

Pokiaľ nemôžete mať na pracovnom stole rastlinu, radia výskumníci dopriať si pravidelné krátke prechádzky vonku alebo sa na pár minút zadívať von z okna.

Viac o téme: Rastliny Pracovný stôl Práca Stres
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: CNN, aktuality

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy