Od 1. júla vzrastie maximálna dávka v nezamestnanosti: Pozrite sa, o koľko eur sa zvýši

Zdroj: Getty Images

Maximálna dávka v nezamestnanosti sa od 1. júla zvýši o viac než 40 eur mesačne. Stúpne aj maximálna garančná dávka, ktorá sa vypláca zamestnancom v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľa, a to o 123 eur. Informovala o tom v pondelok Jana Hrabková z odboru komunikácie Sociálnej poisťovne (SP).

Vyššia maximálna dávka v nezamestnanosti sa týka tých, ktorí sa po 1. júli 2021 zaevidujú na úrade práce do evidencie uchádzačov o zamestnanie, v posledných štyroch rokoch boli poistení v nezamestnanosti najmenej 730 dní a dosahovali v tomto období mzdu nad hranicou 2269 eur mesačne. Maximálna dávka v nezamestnanosti tak od júla dosiahne 1154,80 eura pri 31-dňovom mesiaci a 1117,50 eura pri 30-dňovom. Noví žiadatelia budú môcť dávku poberať maximálne šesť mesiacov.

Nárok na dávku v nezamestnanosti majú po splnení zákonných podmienok povinne poistené osoby v nezamestnanosti, čiže zamestnanci na základe trvalého pracovného pomeru alebo na základe dohody o vykonaní práce či dohody o pracovnej činnosti s pravidelným mesačným príjmom. "Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nie sú povinne postení, môžu však nárok na dávku získať, ak boli potrebné obdobie dobrovoľne poistení," podotkla Hrabková.

SP upozorňuje, že nová hranica maximálnej výšky dávky v nezamestnanosti sa bude týkať len tých dávok, na ktoré vznikne nárok od 1. júla 2021. Poistencom, ktorí už dávku poberajú, sa výška dávky od júla nemení.

Maximálna výška garančnej dávky bude od júla najviac 3399 eur. Na túto dávku má po splnení zákonných podmienok nárok zamestnanec, ktorý je alebo bol v pracovnoprávnom vzťahu u zamestnávateľa, ktorý sa stal platobne neschopným a neuspokojoval jeho nároky z pracovnoprávneho vzťahu.

"Ak platobná neschopnosť zamestnávateľa vznikne v období od 1. júla 2021 do 30. júna 2022, výška dávky garančného poistenia môže dosiahnuť maximálne sumu 3399 eur. V predchádzajúcom ročnom období (od 1. júla 2020 do 30. júna 2021) bola jej maximálna výška 3276 eur," porovnala Hrabková.

SP tiež vysvetlila, že zamestnávateľ je v súvislosti s nárokom na garančnú dávku platobne neschopný vtedy, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu alebo súd začal konkurzné konanie bez tohto návrhu podľa zákona o konkurze a reštrukturalizácii.
 

Viac o téme: Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam/TASR, red.
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy