14 vecí, ktoré by ste nemali kupovať, ak chcete ušetriť: Niektoré produkty preplatíte aj 10-násobne

Ak vám aspoň trochu záleží na vašej peňaženke, nemali by ste si kupovať žiadne zbytočnosti, alebo aspoň tie veci, na ktorých vyložene prerábate. V tomto článku sa dozviete, ktorým produktom by ste sa mali vyhnúť, ak chcete ušetriť vaše ťažko zarobené peniaze. Ak budete obozretný pri nákupe týchto štrnástich predražených vecí, je pravdepodobné, že ušetríte veľa peňazí.

Nápoje na letiskách a staniciach

Na týchto miestach môžu byť ceny za kávu alebo občerstvenie extrémne vysoké. V niektorých prípadoch produkty preplatíte o 200 až 2600 percent. Skúsení cestovatelia si kúpia a pripravia občerstvenie ráno pred odchodom.

Značkové súpravy

Nech je to lego, hračky s motívmi Star Wars alebo Harry Potter, platíte za autorské práva. A to sa odrazí v cene. Za logo si môžete priplatiť aj 800 percent.

Atrament do tlačiarne

Nová obchodná stratégia je jasná. Tlačiarne sú lacné, zato náplne do nich už nie. Zvážiť môžete napríklad investíciu do laserovej tlačiarne, ktorá náplne nevyžaduje alebo si zakúpiť alternatívne náplne do tlačiarne, ktoré sú kvalitnou a zároveň ekonomickou náhradou originálnych tonerov

14 vecí, ktoré by Galéria fotiek (4)

Bieliace zubné pasty

I keď sa v niektorých prípadoch môže stať, že budete mať po drahých zubných pastách poškodené ďasná, zuby vám v skutočnosti nevybielia. V porovnaní s obyčajnými zubnými pastami ich navyše môžete preplatiť o 400 až 500 percent. Ak si chcete skutočne vybieliť zuby, najlepšie je navštíviť vášho zubára.

Predražený matrac

Podľa prieskumov tie najdrahšie matrace nestoja za peniaze, ktoré sú za ne ľudia ochotní platia. Marža pri predaji značkových matracov je niekoľkonásobne vyššia ako pri predaji jedla či oblečenia.

Mäsové výrobky v supermarketoch

Keďže cena mäsa zahŕňa aj mzdy všetkých pracovníkov, preplatíte sa aj o 200 percent. K mletému mäsu sa navyše pridáva tuk a sója, čo môže zhoršiť chuť mäsa. Ak máte možnosť, skúste radšej navštíviť miestneho mäsiara, pri ktorom viete, čo vám vlastne predáva.

Pistácie

Možno ich nazvať aj zeleným zlatom, pretože cena za tieto oriešky každoročne rastie a dopyt po nich neklesá. Strom pistácie rastie len v určitých oblastiach a prináša plody len raz ročne.

Popcorn v kine

Kiná nezarábajú na samotných filmoch takmer žiadne peniaze, najväčšia časť zisku patrí filmovým spoločnostiam. Preto musia zvýšiť ceny za iné veci ako napríklad popcorn alebo všetky sladené nápoje. Preplatíte ich aj o 1200 percent.

14 vecí, ktoré by Galéria fotiek (4)

Papierové knihy

Náklady na papierové knihy sú oveľa väčšie ako na tie elektronické. Dnes už mnoho kníh stiahnete na internete zadarmo. Za papierovú knihu môžete zaplatiť aj štyrikrát viac ako za jej digitálnu verziu.

Módne digitálne spotrebiče

Bez najnovších modelov sa môžete veľmi jednoducho zaobísť. Ak váš kávovar robí všetko, čo od neho potrebujete, nie je dôvod kupovať nový. Navyše by ten starší toho pravdepodobne prežije viac.

Dámsky účes u kaderníka

Každý vie, že muži platia za kaderníka menej, nech je účes akýkoľvek. Ženy zaplatia v lepšom prípade za nový účes o 50 percent viac ako muži.

Balená voda

Za balenou vodou je tajomstvo: Hoci ju spoločnosti propagujú ako čistú, pramenitú vodu, často ide len o vodu, ktorá tečie aj z vášho kohútika. Navyše zachránite planétu pred zbytočnými plastmi.

14 vecí, ktoré by Galéria fotiek (4)

Služby mobilných operátorov

Môže sa stať, že za svoj telefón platíte viac, pretože máte starý predražený paušál. Urobte si teda domácu úlohu, a nájdite si lepšiu ponuku. Alebo sa obráťte priamo na svojho operátora. Možno ani netušíte, že by ste mesačne mohli ušetriť desiatky eur.

Káblová alebo satelitná televízia

Ak máte dva alebo tri obľúbené programy, nemusíte si k nim dokupovať desiatky kanálov, ktoré nikdy nepozeráte. Dnes existujú rôzne spôsoby, ako získať prístup k vášmu obľúbenému obsahu. Je pravdepodobné, že výrazne ušetríte práve vďaka streamovacím službám - stačí si vybrať takú, ktorá vám najviac vyhovuje.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Peniaze Financie Šetrenie Nakupovanie Produkty
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, moneytalksnews

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy