Nemecká štúdia potvrdila: Práca z domu má pozitívny vplyv na zamestnancov

Nemecká štúdia ukázala, že pracovníci vnímajú prácu z domu počas posledného pol roka ako pozitívny posun. „Zamestnanci, ktorí počas korona krízy prešli na prácu z domu, sú menej vystresovaní a produktívnejší,“ uvádza sa v štúdii vypracovanej inštitútom Forsa Institute a IGES pre zdravotnú poisťovňu DAK.

Pred vypuknutím pandémie 21% opýtaných uviedlo, že sú pod stresom, zatiaľ čo iba 15% opýtaných uviedlo to isté počas pandémie. Z tých, ktorí pravidelne pracujú z domu, 56% uviedlo, že sa cítia doma produktívnejšie ako v práci.

Ďalšími pozitívnymi účinkami práce z domu je lepšie zosúladenie práce a rodiny (dve tretiny respondentov) a rovnaký podiel respondentov ako zvlášť pozitívny účinok práce z domova uvádza absenciu cesty do práce. 76,9% respondentov uviedlo, že by si chceli túto formu práce zachovať aj v budúcnosti. „Práca z domu nielen znižuje riziko infekcie, ale tiež zaisťuje duševnú rovnováhu,“ povedal riaditeľ DAK Andreas Storm.

Uviedol, že tieto pozitívne zistenia by sa mali brať do úvahy pri približovaní sa k práci budúcnosti a že by sa malo vynaložiť úsilie, aby sa zabránilo negatívnym aspektom práce z domu. Ide predovšetkým o problém jasného oddelenia súkromného a pracovného života, ktorý sa osobitne uvádza ako problém pre mladých zamestnancov vo veku od 18 do 29 rokov. Tri štvrtiny opýtaných poukazujú na negatívny fakt, že už neuvidia svojich kolegov.

Vládnuca sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) oznámila iniciatívu týkajúcu sa právnych predpisov, ktoré by umožňovali právo pracovať z domu. Podporili by ste podobnú iniciatívu aj na Slovensku?

Viac o téme: Nemecko Prieskum Home office Výskum Práca Práca z domu
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, deutschewelle
 
Staršie správy
Staršie správy