Aký je ideálny vek odchodu do dôchodku?

Zdroj: Getty Images

Vo väčšine krajín ľudia pracujú dlhšie a dlhšie. Posledná štúdia uverejnená v publikácii The Lancet Public Health analyzovala 15 284 mužov a žien vo veku 50 rokov a viac z anglickej štúdie starnutia od roku 2002 do roku 2013, na základe ktorej odpovedali na otázku, aký je najlepší vek na odchod do dôchodku.

Podľa analyzovaných údajov môže 50-ročný pracovník očakávať, že bude zdravý a pokračovať v práci ďalších deväť rokov. Takže tento vek je 59 rokov, a po ňom už veci pomaly idú z kopca, pokiaľ ide o našu vitalitu.

Zlepšenie pracovných podmienok ako súčasť riešenia

„Očakávané trvanie zdravého pracovného života vo veku 50 rokov v Anglicku je nižšie ako predpísaný vek odchodu do dôchodku. Starší pracovníci s nižším sociálno-ekonomickým postavením v určitých častiach Anglicka by mohli mať úžitok z aktívneho prístupu k zlepšovaniu zdravia, prostredia na pracovisku a pracovných príležitostí,“ uvádzajú autori štúdie.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Pritom porovnali niekoľko údajov, ako napríklad pohlavie, povolanie, zdravie a región, v ktorom osoby žijú. Dospeli tak k záveru, že muži po 50 rokoch veku môžu očakávať, že budú zdraví a budú pracovať ďalších 10,9 roka, a ženy 8,3 rokov.

Záver tohto výskumu je taký, že pre ľudí bude ťažšie pracovať dlhšie a dlhšie, pretože sa bude predlžovať vek odchodu do dôchodku. V Británii sa tento vek od jesene zvýši zo 65 na 66 rokov pre mužov aj ženy so zámerom zvýšiť ho na 67 do roku 2028.

Viac o téme: Oddych Práca Dôchodca Dôchodok Voľno Vek
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, HROnline

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy