Nosíme ich v peňaženke každý deň: Viete, aký je rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou?

Trúfame si povedať, že debetnú kartu má v peňaženke takmer každý z nás. Bezhotovostné platenie sa totiž už stalo neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Kreditné karty sú však obsahom peňaženky bezpochyby menšieho počtu ľudí. Viete, čím ešte sa kreditnej karty odlišujú od tých debetných? Koho sú peniaze, ktorými platíte? Zásadný rozdiel medzi debetnou a kreditnou kartou tkvie v tom, koho peniaze pri platení čerpáte.

Ak ste majiteľom debetnej karty, počas platenia z karty miznú vaše vlastné peniaze. Dalo by sa povedať, že najskôr si na karte musíte vytvoriť zásobu hotovosti, aby ste s kartou mohli platiť.

V prípade kreditnej karty je všetko opačne. Ak platíte kreditnou kartou, nakupujete za peniaze banky. Potom tieto financie banke vraciate. Jedná sa teda o jeden z typov úverových produktov. S tým tiež súvisí fakt, že ak by ste peniaze včas nevrátili, budú vám účtované ďalšie poplatky.

Prečo si zaobstarať kreditnú kartu?

Nutné spomenúť, že kreditná karta má svoje výhody a v niektorých prípadoch je tiež jej vlastníctvo nevyhnutné.

S jedným z týchto prípadov sa môžete stretnúť pri cestách do zahraničia. Asi najtypickejším príkladom, kedy budete kreditnú kartu potrebovať, je požičanie auta. V mnohých štátoch (vrátane mnohých krajín Európy) autopožičovne totiž vyžadujú pre požičanie predloženie kreditnej karty. Následne zákazníkovi zablokujú na karte stanovenú sumu (výška sa líši podľa krajiny, autopožičovne a typu auta). Ak je všetko v poriadku a auto vracia sa v rovnakom stave, danú čiastku odblokujú.

Aké (ne)výhody má kreditná karta?

Okrem vyššie spomínané skutočnosti majú kreditnej karty aj ďalšie výhody. Banky sa totiž snaží (pre získanie nových zákazníkov) kreditnej karty previazať s ďalšími výhodami. Môžete tak ku karte získať napríklad cestovné poistenie zdarma, zľavy v určitých obchodoch či poistenie tovaru proti krádeži.

Vždy je však potrebné si uvedomiť, že sa jedná o úverový produkt. Obstaranie kreditnej karty tak vždy dobre zvážte. Nikdy nevyužívajte kreditnú kartu pre splácanie iných dlhov a dobre si rozmyslite, či zvládnete požičanú sumu splatiť.

Akou kartou teda platiť?

Faktom zostáva, že vďaka zľavám, akciám či vráteniu časti peňazí z vykonaných platieb je možné vďaka kreditnej karte menšie čiastky ušetriť. Avšak pozor. Vždy je potrebné si uvedomiť, že kreditná karta je úverový produkt, ktorý vytvorili banky preto, aby zarobili. Áno, cieľom kreditných kariet je priniesť zisk bankám, nie vám. A práve rôznymi výhodami spojenými s kreditnými kartami sa banky snažia vás presvedčiť, aby ste si kreditnú kartu zaobstarali. Navyše stačí malé zakopnutia v podobe oneskorenia návratu peňazí a poplatky sú na svete.

A tiež je potrebné spomenúť ďalší fakt - hoci banky často v prvých mesiacoch sľubujú, že za vedenie karty platiť nebudete, po niekoľkých mesiacoch sa často táto skutočnosť zmení. Ak plánujete požičanie auta v zahraničí a kreditná karta je nutnosťou, jej obstaraniu sa nevyhnete. Dobre však zvážte, či túto kartu potrebujete aj v bežnom živote. Využívanie debetnej karty je bezpochyby vždy lepším riešením.

Viac o téme: Peniaze Banka Platba Karta Kreditka Hotovosť Debet
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, moneysuccess

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy