Letušky zverejnili tajomstvá o svojej práci, o ktorých cestujúci vôbec netušili

Zdroj: Getty Images

Stať sa letuškou alebo stewardom v najlepších leteckých spoločnostiach na svete je častokrát ťažšie ako sa dostať na niektoré z najprestížnejších svetových univerzít. Na jedno miesto sa hlási okolo 200 uchádzačov a iba menej ako 1% uchádzačov úspešne absolvuje takýto pracovný pohovor. Iba pre porovnanie: Americká univerzita Harvard každý rok prijme omnoho viac študentov, než letecké spoločnosti príjmu letušiek. Čo je na tejto práci také zaujímavé, aké je to neustále lietať a doslova žiť v oblakoch? Niektorí zamestnanci sa podelili o výhody a nevýhody ich práce a zdieľajú tiež zaujímavé tipy a triky.

Po uzavretí pracovnej zmluvy je letuška povinná pracovať pre spoločnosť určitý počet rokov predtým, ako môže zmeniť svoje zamestnanie. V opačnom prípade musí zaplatiť pokutu.

Keď letušky začnú svoju kariéru, podpíšu zmluvu, v ktorej sľubujú, že nebudú na materskej dovolenke počas nasledujúcich 3 rokov.

Letuška strávi v priemere asi 90 hodín mesačne v oblakoch. Rôzne spoločnosti majú rôzne definície letových hodín: v niektorých spoločnostiach sa začínajú hneď, keď sa zapnutú motory lietadla, a v niektorých, až keď lietadlo začína zrýchľovať na dráhe.

Letušky si často berú so sebou jedlo na občerstvenie v prípade, že musia stráviť noc v inom meste. Vtedy letecké spoločnosti platia za hotelové izby a dávajú im príspevky na jedlo a niektoré ďalšie menšie výdavky.

Letušky zverejnili tajomstvá o Galéria fotiek (3)

Nezáleží na výške, ale na schopnosti dosiahnuť na najvyššie police v lietadle. Index telesnej hmotnosti je tiež dôležitý. Uchádzači, ktorí sú príliš chudí alebo príliš tuční, nie sú zamestnávaní. Metabolizmus sa pri častých letoch spomaľuje, preto väčšina z nich počas prvého roku priberie niekoľko kíl.

Ak zamestnanci aerolínií pociťujú závrat, musia trénovať svoj vestibulárny systém. Používajú bežnú kancelársku stoličku: jednu minútu sa otáčajú jedným smerom a ďalšiu minútu sa otáčajú iným smerom. Toto cvičenie robia každý deň po dobu jedného mesiaca, kým nepocítia pokrok.

V luxusných leteckých spoločnostiach nemôžu letušky nosiť zubné strojčeky, ani chrániče úst a musia si vybieliť zuby, aby boli cestujúci spokojní s ich dokonalými úsmevmi. Ľudia, ktorí majú viditeľné materské znamienka, tiež nemôžu byť prijatí do zamestnania.

Ak let mešká, zamestnanci v tom čase nepracujú, čo znamená, že prichádzajú o peniaze nielen za tento let, ale aj za lety, ktoré majú naplánované. Na rozdiel od cestujúcich nedostávajú letušky žiadnu kompenzáciu.

Letušky zverejnili tajomstvá o Galéria fotiek (3)

Niektoré letecké spoločnosti poskytujú svojim zamestnancom ubytovanie zdarma. Napríklad všetci leteckí sprievodcovia spoločnosti Emirates sa sťahujú do Dubaja. Spoločnosť platí za všetky výdavky, pokiaľ ide o ubytovanie, poskytuje im bezplatné členstvo v telocvični, saunu a práčovňu, aby si udržali uniformu v perfektnom stave. Tiež môžu pozvať svojich príbuzných, aby ich navštívili až po dobu 2 mesiacov.

V núdzových situáciách by sa mali letušky najprv postarať o seba až potom pomôcť cestujúcim.

Všetky letušky vedia dobre plávať. Jednou z požiadaviek počas rozhovorov je schopnosť plávať 20 až 50 minút. Tiež sa učia prežiť v akejkoľvek situácii - od dažďového pralesa po hory.

Viac o téme: Zaujímavosti Letušky Zamestnanie Tajomstvá Let Letectvo
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, brightside
 
Staršie správy
Staršie správy