Ako bude vyzerať svet práce po Covid-19? Mnohé odvetvia sa výrazne zmenia

Počas toho ako si ľudia zvykali na prácu na diaľku, v obmedzenom režime alebo na prácu v rúškach vznikali tiež nové hospodárske príležitosti. Zdá sa, že informácie, ktoré sa šíria o novom koronavíruse a jeho vplyvoch, sú rovnako vyvážené medzi tým, čo vieme, a tým, čo nevieme. Toto poskytuje priestor na rôzne špekulácie. Tu je jeden pohlaď na to, ako sa v budúcnosti zmení svet obchodu a práce po koronavíruse.

 

Keďže je viac ľudí nútených pracovať online, spoločnosti a zamestnanci získavajú nové zručnosti. Práca s nízkou prioritou sa ignoruje a môže úplne zaniknúť. Spoločnosti zisťujú, ktoré kroky sú nevyhnutné, a pokúsia sa podla toho zariadiť. Výsledkom bude rušenie alebo nové definovanie mnohých pracovných miest.

Niektoré spoločnosti si tiež uvedomia, že je oveľa pohodlnejšie a produktívnejšie pracovať z domu, pretože ľudia nestrácajú čas cestovaním a zvyšuje sa tak produktivita práce.Režijné náklady pre podniky klesnú, a potreba vlastniť obrovské nehnuteľností sa zníži, čo ovplyvní ceny a sprístupní viac priestoru na alternatívne použitie, možno dokonca domovy pre „pracujúcu chudobu“

Automatizácia.

Posilní sa vývoj umelej inteligencie (AI) a robotiky. Umelá inteligencia pravdepodobne začne natrvalo eliminovať mnoho ďalších pracovných miest. Robotika a umelá inteligencia ovplyvnia činnosti v doprave a manipulácii s materiálom. Výrobné zariadenia budú navrhnuté tak, aby umožňovali rýchle zmeny. Odolnosť a univerzálnosť budú kľúčové frázy.

Oblasti, ktoré si vyžadovali interakcie tvárou v tvár, sa začnú výrazne meniť. Zdravotnícke systémy sa významne premenia a budú si vyžadovať menej osobných návštev. Samotestovacie súpravy sa stanú štandardnými a doktor na telefóne sa stane rutinou.

Fyzický kontakt

Ľudia sa pravdepodobne nebudú chcieť zhromažďovať tak intenzívne a v takej tesnej blízkosti ako predtým. Bývať v niekoľko miliónovom meste pravdepodobne už nebude rovnako atraktívne.

Univerzity konečne urobia veľký krok k online vzdelávaniu, čo umožní zvýšiť počet študentov a znížiť cenu školného. Tí, ktorí už teraz úspešne prechádzajú na online výučbu, budú v popredí.

Zmeny v jednotlivých priemysloch.

Maloobchod uvidí veľký nárast online zákazníkov. Zábavný priemysel bude mať viac údajov, aby pochopil, čo funguje a čo nie. Cestovanie a cestovný ruch znova ožije, keď ľudia zvyknutí na izoláciu budú hľadať viac zážitkov mimo svojho domova. Dodávateľské reťazce sa čiastočne zmenia z globálnych na miestne alebo regionálne.

Krajiny budú ochotnejšie sa navzájom deliť a učiť sa jedna od druhej, keď uvidia potrebu spolupráce. A temná stránka toho všetkého? Zlomyseľné vlády presunú svoje rozpočty z vývoja jadrových a diaľkových zbraní na zbrane biologické.

Autor je profesorom Stratégie a medzinárodného obchodu na Suffolkovej univerzite v Bostone.

Viac o téme: Budúcnosť Práca Zmena Život Zamestnanci Covid-19
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, financialtimes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy