10 spôsobov, ako sa život zmení po skončení karantény

Drvivá väčšina Slovenska funguje v obmedzenom režime a mnohých zaujíma, kedy sa život vráti do normálu. Skutočný „návrat“ do čias spred koronavírusu môžeme očakávať o rok až 18 mesiacov ale svet už pravdepodobne nikdy nebude rovnaký. Predpovedať ako bude vyzerať život v najbližších týždňoch či mesiacoch nedokáže nikto. Existujú však trendy, vďaka ktorým vieme aspoň približne predpokladať aké zmeny nás čakajú.

 

 

  1. Športy sa budú hrať na prázdnych štadiónoch a arénach
    Kým nebude vakcína bežne dostupná, je takmer isté, že veľké zhromaždenia budú zakázané. Profesionálne aj rekreačné športy budú povolené, ale bez obecenstva a na prázdnych štadiónoch a arénach.
  2. Čašníci budú pravdepodobne nosiť masky
    V nasledujúcich mesiacoch vás možno obslúži čašník v rukaviciach, s maskou na tvári. Neminie vás dezinfekcia a menu na jedno použitie. Môžeme počítať aj s tým, že kapacita reštaurácii bude obmedzená aspoň na polovicu.
  3. Už si nepotrasieme rukami
    Známy virológ Fauci sa vyjadril k situácii takto: „Nemyslím si, že by sme si mali niekedy znova potriasť rukou, aby som bol úprimný, “povedal počas nedávneho rozhovoru. „Nielenže by sme tak zabránili šíreniu koronavírusu, ale pravdepodobne by to dramaticky znížilo výskyt chrípky.
  4. Stále budeme mať masky a stáť v rozstupoch
    Pravdepodobne budeme musieť naďalej stáť aspoň dva metre od seba a nosiť masky a pokrývky tváre, najmä na vysoko frekventovaných miestach, ako sú obchody s potravinami. Stručne povedané, musíme si zvyknúť na masky a rozprávať sa s priateľmi z bezpečnej vzdialenosti; bude to pravdepodobne veľká súčasť tohto leta.
  5. Stále bude prebiehať časté a rozsiahle testovanie na COVID-19
    Na to, aby sa podniky mohli znovu otvoriť, potrebujeme rozsiahle testovanie. Medzi biotechnologickými podnikmi stále prebieha priebeh vývoj a výroba lepších testov. Stručne povedané, ak ste ešte neboli otestovaní, očakávajte že, vás to v najbližších mesiacoch neminie.
  6. Na niektorých miestach vám budú merať teplotu
    Náhodné meranie teploty znie ako niečo z dystopického románu, ale už sa to deje aj v skutočnom živote. Pretože horúčky sú jasným príznakom COVID-19, meranie teploty je skvelý spôsob, ako zabrániť šíreniu choroby.
  7. Návštevy doktorov sa uskutočnia prostredníctvom služieb FaceTime, Skype a Zoom
    Časy keď sme navštevovali doktora kvôli soplíku sa pravdepodobne pominú. Veľká časť dôležitých služieb, ktoré poskytujú lekári, sa dajú efektívne uskutočniť prostredníctvom videorozhovoru. Tieto virtuálne stretnutia budú pravdepodobne pokračovať dlho po tom, ako sa skončí pandémia koronavírusu.
  8. Ľudia budú naďalej pracovať z domu
    Mnoho spoločností si uvedomuje, že náklady na prenájom veľkých kancelárskych priestorov, keď veľa zamestnancov môže pracovať z domu, sú stratou peňazí. Nie všetky podniky majú túto možnosť, samozrejme, v nadchádzajúcich mesiacoch sa dá očakávať nadbytok prázdnych kancelárskych priestorov.
  9. Roboty nahradia ľudí
    Automatizované roboty, ktoré nahrádzajú ľudských zamestnancov, sú trendom, ktorý sa začal dlho pred touto nákazou, ale COVID-19 pravdepodobne urýchli jeho postup.
  10. Cvičené psy budú schopné vyčuchať COVID-19
    Znie to šialene, ale psy dokážu odhaliť vzorku krvi napadnutú rakovinou s takmer 97-percentnou presnosťou. Je vysoko pravdepodobné, že nejde o to, či, ale kedy budú psy vyškolené na odhaľovanie COVID-19
Viac o téme: Ekonomika Peniaze Budúcnosť Covid-19 Svet pandémia Život. karanténa
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, futurology

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy