Mali by ste sa začať báť? Tento TEST vám odhalí, či vám roboty zoberú prácu

Zdroj: Getty Images

Roboty dnes dokážu nahradiť ľudí v mnohých povolaniach. Hrozí vám v blízkej budúcnosti, že pripravia o prácu aj vás? Nasledujúci test vám pomôže zodpovedať otázku, či je vaša práca v bezpečí pred automatizáciou. Odpovedzte na nasledujúcich päť otázok, zrátajte si jednotlivé body, ktoré v teste získate a na konci sa dozviete, či je aj vaše zamestnanie ohrozené nástupom robotov.

 

 

Čísla od 1 po 5 pred každou odpoveďou vyjadrujú počet bodov, ktoré za danú odpoveď získate. Body si zrátajte, budete ich potrebovať pri záverečnom vyhodnotení testu.

Autorom testu je Martin Spano, slovenský počítačový vedec, spisovateľ, futurista a popularizátor informatiky, programovania a umelej inteligencie. Prednáša na technologických konferenciách a zapája sa aktívne do verejnej diskusie o umelej inteligencii. Študoval na Bilingválnom gymnáziu Milana Hodžu v Sučanoch. Od roku 2004 do roku 2009 študoval na Matematicko-fyzikálnej fakulte Karlovej univerzite v Prahe odbor počítačová veda. Po skončení štúdia odchádza do Viedne, kde pracuje ako softvérový vývojár so smart technológiami.

V roku 2017 zverejňuje nástroj na pokročilé hľadanie na Facebooku, ktorý rozširuje možnosti štandardného hľadania o hľadanie na základe kritérii ako bydlisko, zamestnávateľ a iné. V roku 2018 zverejnil KeywordsApp, online databázu 300 miliónov najčastejších hľadaní na Google, ktorá rozširuje Google Trends. V súčasnosti už ani jeden z nástrojov nie je k dispozícii, nakoľko Spano ukončil ich podporu a venuje sa čisto publikačnej činnosti. V roku 2019 Spano vydal knihu The Artificial Intelligence in a Nutshell. Kniha obsahuje úvod do oblasti umelej inteligencie pre netechnické publikum. Kniha sa stala bestsellerom na Amazone v sekciách umelá inteligencia a kybernetika.

V súvislosti s osvetovými aktivitami v oblasti umelej inteligencie na Slovensku pripravil Spano iniciatívu s názvom Slovakia.AI, v rámci ktorej predstavil svoj návrh stratégie umelej inteligencie na Slovensku. Jeho cieľom je urýchliť rozvoj umelej inteligencie. Táto iniciatíva bola po jeho pozvaní do novovznikajúceho Slovenského centra pre výskum umelej inteligencie včlenená do novej iniciatívy Slovak.AI.

Spano vo svojich rozhovoroch opakovane vyzýva na použitie technológii v boji proti globálnym problémom, osobitne proti klimatickým zmenám.

Viac o téme: Automatizácia Roboty
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Martin Spano, wikipedia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy