Ušetríte kopu peňazí a pomôžete planéte: 7 jednoduchých vecí, ktoré by ste mali začať praktikovať u vás doma

Zdroj: Getty Images

Ušetriť peniaze, aj spraviť niečo užitočné pre našu planétu? Dá sa to. Stačia pritom úplné maličkosti, ktoré nevyžadujú veľa úsilia. Odmenou za to bude nielen dobrý pocit, že ste sa zachovali zodpovedne a správne voči našej planéte, zároveň tak ušetríte aj dosť peňazí. Pozrite sa, ako málo stačí.

 

 

 

 

  1. Nakupujte v second handoch
    Nakupovaním nových vecí totiž len podporujete kolotoč neustáleho vyhadzovania a vyrábania nových kúskov oblečenia. Je dôležité zastaviť fast fashion, tzv. rýchlu módu, ktorej princípom je vyhadzovať kusy oblečenia dokonca už po jednom roku a nakupovať ďalšie. To sa zákazníkov snažia presvedčiť módne reťazce, ktoré opakovane informujú o najnovších trendoch, ktoré podľa nich treba mať v šatníku. O tom, že sú tieto kusy oblečenia často z nekvalitných a lacných materiálov, že sa vyrábajú v krajinách s lacnou pracovnou silou, však už módne značky veľmi nehovoria. Ak začnete kupovať oblečenie z druhej ruky, výrazne tým odľahčíte vašu peňaženku a taktiež pomôžete aj našej planéte a životnému prostrediu.
  2. Používajte dobíjateľné batérie
    Batérie totiž obsahujú škodlivé látky, ktoré predstavujú veľký problém pre životné prostredie. Neustále kupovanie nových batérií je pre životné prostredie ešte väčšou záťažou. Lepším a dokonca aj ekonomicky výhodnejším riešením je využívanie dobíjateľných batérií. 
  3. Znížte jas vášho monitora
    Aj obyčajné zníženie jasu obrazovky počítača dokáže ušetriť elektrickú energiu. Možno si poviete, že ide o maličkosť, no aj takáto drobnosť sa vám časom vyplatí nižším účtom za elektrinu. Nielenže teda potešíte vašu peňaženku, ale aj planétu, na ktorej spoločne žijeme. 
  4. Perte oblečenie vo vode s nižšou teplotou
    Viete, ako prať tak, aby ste čo najmenej zaťažili životné prostredie a zároveň ušetrili peniaze? Uistite sa, že práčka je dostatočne naplnená (nielen do polovice, ale zase ani preplnená) a zvoľte pri praní teplotu 30 stupňov. Väčšina pracích prostriedkov už dnes zvládne oprať bielizeň aj pri nižších teplotách, nemusíte sa teda báť, že špina z oblečenia nezmizne. Čo sa týka susšenia, zvoľte si radšej možnosť schnutia bielizne na sušiaku než v sušičke.
  5. Nevyhadzujte vešiaky, používajte aj tie staré
    Najmä ak sú vyrobené z plastu, dajte im šancu vám ešte dlho poslúžiť. Sú prakticky nezničiteľné a vy tak nemusíte kupovať nové.
  6. Namiesto zapaľovačov používajte zápalky
    Ak sa chcete správať k životnému prostrediu priateľsky, na zapaľovače už ani nepomyslite. Sú totiž vyrobené z plastu a naplnené butánom. Namiesto toho radšej používajte zápalky.  
  7. Odpájajte elektrické zariadenia zo siete
    Možno sa vám to nezdá, ale aj takýto zlozvyk vám môže poľahky zvýšiť účty za elektrinu. Odpájajte notebooky, nabíjačky, aj varné kanvice, keď ich nepotrebujete používať. Hoci sú možno vypnuté, aj v tomto režime si odoberajú trochu elektriny. Už štúdia z roku 2012, realizovaná v Spojenom kráľovstve, ukázala, že ak by domácnosti vypínali zo siete elektrické zariadenia, ročne by v tom čase na účtoch za elektrinu ušetrili 86 libier (v prepočte 96 eur). A to naozaj nie je málo.
Viac o téme: Šetrenie Životné prostredie
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: boredpanda; Foto. gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy