Majú Slováci viac peňazí? Kupujeme si drahšie autá, ukázal prieskum

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Slováci si z roka na rok kupujú stále drahšie autá. Za desať rokov sa priemerná cena jazdeného vozidla, ktoré si zadovážili, zvýšila o viac ako dve tretiny. Kým v roku 2009 zaplatili za vozidlo 6 800 eur, vlani dali za auto už 11.400 eur. Priemerný vek kupovaného auta sa za uplynulé roky výrazne nemení a pohybuje tesne nad hranicou 6 rokov. Je zaujímavé, že Slováci si v porovnaní s Čechmi dovolia kúpiť drahšie auto, a to takmer o 900 eur. Vyplýva to z údajov spoločnosti Home Credit.

Rastúce platy a znižujúca sa nezamestnanosť sa prejavujú aj na vozovom parku Slovákov. Priemerný vek kupovaného auta sa za posledné desaťročie výrazne nezmenil a pohybuje sa tesne nad hranicou 6 rokov. Pri samotnej kúpe vozidla si Slováci vypomáhajú pôžičkou, ktorá tvorila vlani takmer 80 % z nadobúdacej ceny auta. Slovák, ktorý si bral úver na vozidlo, mal za minulý rok priemerne 36 rokov a jeden mesiac. 

"Keď to porovnáme s údajmi zo susednej Českej republiky, tak si Slováci auto kupujú v mladšom veku ako Česi. Tí si berú pôžičku na auto v priemere približne o tri a pol roka starší (39 rokov a 9 mesiacov) ako Slováci. Rozdiely sú aj v tom, koľko sú oba národy ochotné investovať do kúpy auta. Ľudia na Slovensku si v porovnaní s Čechmi dovolia kúpiť drahšie auto," hovorí analytik spoločnosti Jaroslav Ondrušek. 

Kúpa auta je spravidla investíciou na niekoľko rokov a aj vzhľadom na to, že ide o niekoľkotisícovú položku, treba ju dobre zvážiť. Splácanie úveru na čokoľvek, vrátane auta, si je potrebné dobre premyslieť a splátky si nastaviť tak, aby ich uhrádzanie vychádzalo bez výrazného obmedzovania sa v bežnej spotrebe. 

"Zvážte, koľko ste schopní mesačne splácať a na koľko mesiacov pôžičku chcete. Nenechajte sa zlákať na príliš nízke splátky, u ktorých predpokladáte, že ich pri splácaní až tak nepocítite. Naopak, reálne a kriticky zhodnoťte svoje možnosti a pokiaľ je to možné, radšej zvoľte vyššiu splátku, aj keby ste sa mali na čas uskromniť. V konečnom dôsledku bude váš úver omnoho lacnejší. Tiež počítajte s nejakou rezervou na nečakané výdavky," radí Miroslav Zborovský, zákaznícky ombudsman spoločnosti.

  • Autor: © Zoznam/TASR
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy