Slušná bokovka: Amazon platí ľuďom, ktorí roznesú objednávky vlastným autom, išli by ste do toho aj vy?

Zdroj: Getty Images

Dessa Jarmonová má prácu na plný úväzok, tri deti a nedokončené tetovanie. Aj keď by radšej svoj voľný čas trávila doma, 42-ročná žena v noci a cez víkendy jazdí svojím autom a doručuje objednávky, aby si privyrobila. Peniaze navyše, ktoré získa, idú rovno na splatenie účtov rodiny a na financovanie občasných sedení v tatérskom štúdiu na dokreslenie včeličiek a kvetov na jej ramene. A čo s tým má spoločné Amazon?

Amazon pred rokmi spustil Amazon Flex. Ide o službu, v ktorej ľudia jazdia vo svojom voľnom čase na vlastnom aute a doručujú objednávky z Amazonu. Stávajú sa takpovediac kuriérmi. Vodiči hovoria, že táto sloboda sa im páči a tešia sa z toho, že počas sviatkov, keď je oveľa viac objednávok, sa ich odmena za túto prácu výrazne zvyšuje.

Mnohí, ktorí sa zapojili do služby Amazon Flex, si predtým privyrábali jazdením cez Uber. Istý šofér Uberu si prerátal, že za dve a pol hodiny jazdy s Uberom si zarobil 25 dolárov. Cez Amazon Flex to však bolo za 4 hodiny 76 dolárov. Jeho voľba bola preto jasná.

Zdá sa vám to jednoduché? Nie je to celkom tak

Možno sa zdá, že jazdiť a roznášať objednávky je jednoduché, získať túto prácu až také ľahké nie je. Služba sa od jej predstavenia v roku 2015 stále viac rozširuje. Záujem o túto prácu je veľký, takto privyrobiť si chcú ľudia všetkých vekových kategórií a povolaní. Podmienkou zapojenia sa do služby Amazon Flex je vek vyšší ako 21 rokov, vodičský preukaz a vozidlo aspoň vo veľkosti sedanu. Vodiči tiež musia mať smartfón, pretože celý systém je založený na aplikácií.

Keď sú pripravení pracovať, prihlásia sa do aplikácie a pozrú si zoznam oblastí, ktoré sú dostupné najbližších 24 hodín. Objednávky sú totiž nahromadené podľa oblasti doručenia. Každá oblasť má svoj čas doručenia – napríklad od 11:00 do 15:00 a taktiež má stanovenú aj konkrétnu cenovú kategóriu odmien za rozvoz.

Vodiči Amazon Flex však musia byť pri sledovaní dostupných oblastí veľmi rýchli. Ten, kto si dostupnú oblasť vyberie ako prvý, aj bude môcť rozvážať tovar. Amazon Flex tak núti ľudí súťažiť medzi sebou. Existujú dokonca aj rôzne fóra a webové stránky, kde si ľudia radia, čo robiť preto, aby získali čo najviac oblastí a mali zaručený príjem.

Odmena za doručenie balíkov je istá, čo však nie je isté, je množstvo fyzickej práce, ktorá vodiča čaká. „Keď si vyberiem nejakú oblasť doručenia, viem presne, koľko zarobím,“ hovorí vodička Cory Mollová. „Neznáme je len to, ako veľmi sa narobím, kým roznesiem objednávky. Môže ich byť totiž len pár, no môže ich byť aj obrovské množstvo,“ vysvetľuje.

Slušná bokovka: Amazon platí Galéria fotiek (2) Zdroj: Getty Images

Keď majú vybratú oblasť, musia prísť po zásielky do najbližšieho doručovacieho centra. Odtiaľto ich už aplikácia naviguje do cieľových destinácií jednotlivých balíkov. Vodiči vyložia každú zásielku, uistia sa, že je dostatočne skrytá pred „verandovými zlodejmi“ (ľudia, ktorí kradnú objednávky spred domov) a všetko odfotia, aby potvrdili doručenie.

Nevýhody? Určite

Hoci to všetko znie dobre, faktom zostáva, že byť vodičom pre Amazon Flex nie je až tak lukratívne ako sa môže zdať. Amazon tvrdí, že vodiči si môžu zarobiť 18-25 dolárov za hodinu. Vodiči si však sami platia mobilné dáta aj pohonné hmoty či opotrebenie auta. Po odčítaní nákladov tak vychádza, že vodiči si reálne môžu zarobiť od 11 – 15 dolárov za hodinu.

Aj preto je táto služba vhodná skôr ako bočný príjem. Ak si človek potrebuje privyrobiť, táto forma môže byť výhodná. A hoci na Slovensku služba Amazon Flex nefunguje, aj u nás si môžete privyrobiť využívaním vlastného auta a voľného času. O tom, koľko si môžete zarobiť jazdením ako šofér, si môžete prečítať tu.

Viac o téme: Amazon Kuriéri
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: time; Text: ext; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy