Zomrel „hrdina“ všetkých komiksov sveta, zomrel Stan Lee

Zdroj: wikimedia commnos.com

Nebol režisérom, ale vďaka nemu vznikali tie najväčšie filmové skvosty. Nebol ani hercom, no napriek tomu sa objavoval vo väčšine snímok. O úspechu dlhé roky len sníval a nakoniec sa mu to aj podarilo. V pondelok, 12. novembra 20018, však Stan Lee, otec svetoznámych superhrdinov ako Spider-Man, Iron Man, Hulk, Wolverine či Daredevil, zomrel. Jeho postavy však budú žiť navždy.

 

 

 

Chudobný outsider

V roku 1922 dostali rumunskí prisťahovalci Celia a Jack Lieber oneskorený vianočný darček. Pár dní pred koncom roka, konkrétne 28. decembra, v New Yorku uzrel svetlo sveta malý Stanley. Jeho otec Jack pracoval ako strihač látok, čo stačilo na skromné a spokojné živobytie. Po siedmich rokoch Celia znovu otehotnela, no vzápätí udrela ekonomická kríza a rodina začala dieťa očakávať s obavami. Jack si nemohol nájsť prácu, takže keď sa narodil druhý syn Larry, museli sa z existenčných dôvodov presťahovať do Bronxu. Každý dolár, ktorý Stan na brigádach zarobil, musel dávať rodičom. Bol vychudnutý, slabý, nešikovný na šport a spolužiaci ho považovali za outsidera. Jeho otec väčšinu času len sedel doma a čítal pracovné ponuky. Stanley od biednej a ťažkej reality utekal ku knihám Jacka Londona, hltal prípady Sherlocka Holmesa a sníval, že raz bude vymýšľať vlastné dobrodružné príbehy. A jeho prvé spisovateľské skúsenosti? Získal ich zaujímavým spôsobom. Pre národné centrum liečby tuberkulózy písal nekrológy.

V šestnástich rokoch ukončil strednú školu a začal si hľadať stále zamestnanie. Pomohla mu sesternica Jean, ktorá bola čerstvo vydatá za majiteľa veľkého vydavateľstva Martina Goodmana. Vďaka nej sa Stan dostal do Timely Comics, firmy, ktorá vydávala sci-fi knihy a časopisy. Šéfredaktor Joe Simon však Stana poveroval tými najpodradnejšími úlohami - nosil obedy či orezával ceruzky. Neskôr začal vpisovať texty do bublín v komiksoch, začal sa podpisovať ako Stan Lee. Po troch rokoch sa na neho usmialo šťastie.

Hra osudu: Vojna a miesto šéfredaktora

Šéfredaktor Simon dostal po hádke s Goodmanom, majiteľom firmy, výpoveď. Goodman neváhal a na jeho miesto dosadil devätnásťročného Stana. Než sa v novej funkcii stihol rozhliadnuť, ozvala sa armáda. Stana čakalo bojové nasadenie na mori, ale v poslednej chvíli sa s ním osud poriadne zahral. Keď čakal na móle na odchod, niekto mu poklopal po ramene. Stál tam nejaký dôstojník a spýtal sa ho, či pracoval v komikse. Keď prikývol, povedal, že má pre neho prácu. Po vojne sa vrátil do Timely Comics, kde vymýšľal a kreslil hororové a dobrodružné príbehy. Vtedajšie komiksy boli úplne iné ako dnes. Išlo skôr o rozprávky pre väčšie deti a superhrdinovia nemali žiadne negatívne vlastnosti. Konkurenčné nakladateľstvo DC Comics totiž vytvorilo Supermana a Batmana. Nová partia získala názov Justice League of America a žala obrovský úspech. Goodman nečakal a hneď prišiel za Stanom s požiadavkou, aby vytvoril podobnú skupinu. V roku 1961 vznikla známa Fantastická štvorka a keďže zabodovala, Stan začal vymýšľať aj ďalšie postavy. Ocitol sa vo svojom živle a žáner komiksu získal nový a lepší rozmer.

Zdrod Spider-Mana

V roku 1962 stvoril Spider-Mana, svoju najslávnejšiu postavu. "Pôrod" bol ale dosť komplikovaný. Nápad na pavúčieho muža dostal vo chvíli, keď si všimol muchu na stene. Bolo by predsa fajn, keby človek vedel liezť po stene, pomyslel si. A keďže pre superhrdinu sú zásadné jeho schopnosti, no taktiež meno, začal zvažovať rôzne varianty: Insect Man, Mosquito Man alebo Fly Man, ale nakoniec sa mu zapáčil Spider-Man. Hneď utekal za šéfom, aby mu tento nápad predostrel. Ten ho však schladil tým, že je to podľa neho najhorší nápad, aký kedy počul. Ľudia predsa pavúky neznášajú a nepáčila sa mu ani myšlienka, že by hrdinom mal byť mladík prakticky ešte v puberte. Stan sa ale nevzdal. Využil to, že vydavateľstvo vtedy chystalo posledné číslo jedného zo svojich časopisov a prepašoval do neho príbeh so Spider-Manom. Asi po mesiaci pribehol šéf, číslo malo obrovský úspech.

V ďalších rokoch doslova chrlil jednu komiksovú postavu za druhou a v roku 1972 sa stal šéfom spoločnosti Marvel, ktorá vznikla z Timely Comics. Vo svojich príbehoch začal reagovať na spoločenské otázky, nevyhýbal sa rasizmu alebo diskriminácii. Netušil, že tá najväčšia porcia slávy ho ešte len čakala. Keď koncom 70. rokov vtrhol do kín konkurenčný Superman, chcel na plátne predstaviť svojich superhrdinov. Lenže majitelia Marvelu boli proti. Báli sa, že by ľudia prestali kupovať časopisy. Stan sa zlostil, ale nič nezmohol. Ľady sa pohli až na prelome tisícročia a od tej doby vznikli desiatky filmov s komiksovou tematikou.

Vo väčšine snímok si zahral malú rolu. Nezainteresovaný divák si ho ani nevšimne, znalci sa naopak bavili tým, že sa ho snažili vždy objaviť. Objavil sa v toľkých trhákoch, že sa mu vyrovná len málokto. Niet divu, že sa o ňom šuškalo, že má tiež nejaké superschopnosti.

Aké sú zárobky z komiksového sveta?

Mnohých zaujímalo, koľko má na účte tvorca legendárnych hrdinov. Nedalo mu to a rozhodol sa vniesť do otázok okolo svojho majetku trochu svetla. Jeho vnučka totiž pred časom čítala, že dedko Stanley má okolo 250 miliónov dolárov. Stanovi sa táto informácia videla nielen nepravdivá, ale aj veľmi prestrelená. Nemá ani 250, ani 200, 150 či 100 miliónov dolárov. Rozhodne netrpel chudobou, ale nebol ani zďaleka taký bohatý ako napríklad herci, ktorí hrali jeho postavy. Istý web odhaduje jeho majetok na niečo okolo 50 miliónov dolárov. Zaujímavosťou ale je, že spoločnosť Marvel dlhodobo posielala Stanovi ročne rovný milión, až do konca jeho života. Svet však 12. novembra 2018 obletela smutná správa. Stan Lee vo veku 95 rokov odišiel do komiksového neba.

Filmy, ktoré poznáte a vznikli vďaka Stanovi Lee

Neuveriteľný Hulk (1989)
X-Men (2000) Hulk (2003)
Fantastická štvorka (2005)
Spider-Man 3 (2007)
The Incredible Hulk (2008)
Thor (2011)
The Avengers (2012)
Amazing Spider-Man (2012)
Strážcovia galaxie (2014)

Viac o téme: Komiks Marvel Stan lee
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: refresher, denik, dailymail; Text: kch; Foto: wikimedia

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy