Slováci v priemere dlžia 800 eur: V tomto kraji sa ľudia zadlžujú najviac

Priemerná výška dlhu slovenských dlžníkov je takmer 800 eur, zatiaľ čo v roku 2016 bola priemerná výška dlhu 845 eur. Stále platí, že častejšie a viac si požičiavajú muži (52 % dlžníkov s priemerným dlhom 874 eur), zatiaľ čo podiel žien tvorí 48 % dlžníkov s priemerným dlhom vo výške 711 eur. Ukázala to analýza spoločnosti KRUK.

Najviac dlžníkov, 21 % z celého Slovenska s priemerným dlhom 675 eur, pochádza z Banskobystrického kraja, kde si zároveň ľudia požičiavajú najmenšie sumy, nasleduje Nitriansky kraj (18 % dlžníkov, priemerný dlh 773 eur) a Košický (14 % dlžníkov, priemerný dlh 746 eur).

Najvyššie záväzky majú v priemere dlžníci z Bratislavy, a to 1019 eur, ktorí tvoria 8 % všetkých slovenských dlžníkov.

"Jednu z najdôležitejších oblastí vnímame finančnú gramotnosť ľudí. Finančnú gramotnosť môžeme rozdeliť na oblasť peňažnú, cenovú a rozpočtovú. Pre každého občana je dôležité vyznať sa v týchto oblastiach a získať zručnosti ako finančne zabezpečiť seba a svoju rodinu v aktuálnych, meniacich sa podmienok trhu. Orientovať sa v problematike peňazí a cien a byť schopný zodpovedne spravovať osobný a rodinný rozpočet. Neoddeliteľnou súčasťou finančnej gramotnosti je i orientácia na trhu práce, znalosť svojich možností a odhad budúceho vývoja," uvádza Ivan Kocmánek, prezident Slovenskej asociácie inkasných spoločností.

Viac o téme: Dlh Dlhy Slovaci Dlznici
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy