V tejto firme si zamestnanci sami navrhujú výšku platu: Má to ale jeden háčik, pristúpili by ste naň?

Zdroj: Getty Images

Londýnsky startup Smarkets umožnil svojim zamestnancom, aby si zvolili výšku svojho platu. Stanovenie platu funguje na základe spoločného konsenzu a plat každého zamestnanca je zverejnený na firemnom intranete. Toto rozhodnutie má svoje plusy aj mínusy, no ako hovorí šéf spoločnosti Jason Trost, funguje to.

„Možno sa to zdá super, ale nie je to až také skvelé, ako to vyzerá na prvý pohľad,“ hovorí Trost, šéf stávkovej spoločnosti Smarkets, ktorá umožnila svojim zamestnancom povedať si, aký plat chcú dostávať. „Je to síce šialene náročný proces, ale funguje to,“ dodáva.

Pred troma rokmi Trost predstavil vo firme systém, vďaka ktorému si môžu zamestnanci sami zvoliť svoj plat. Inšpiroval sa myšlienkou absolútnej transparentnosti vo firme. „Myslím si, že je to ten najférovejší systém,“ hovorí. „Dáva ľuďom pocit, že majú svoju prácu vo svojich rukách a viac môžu ovplyvňovať svoj postup a posun na danej pozícii,“ objasňuje.

Žiadne rokovania s manažérom, o vašom plate rozhodnú kolegovia

V spoločnosti Smarkets sa výsledný plat nedohaduje s nadriadeným, namiesto toho si každý zamestnanec sám stanoví sumu, akú chce na výplatnej páske a neskôr na svojom účte. O tejto sume, ktorú si daný človek zvolil, následne hlasujú jeho kolegovia – rozhodujú, či si ju zaslúži alebo nie. Plat každého zamestnanca je zverejnený na firemnej internej wikipédii, kde je každý rok pozvaný, aby spoločne prehodnotili danú mzdu. Šéf spoločnosti však hovorí, že ak žiadate výrazne viac, než vaši kolegovia, pravdepodobne dostanete zamietavú odpoveď.

Čo sa týka posudzovania platu, ktorý ste si navrhli, kolegami, skúmajú, akú vysokú mzdu požadujete. Kolegovia síce nemajú možnosť niekomu vetovať mzdu, môžu sa ju ale pokúsiť zablokovať. Systém však pracuje na základe spoločenského konsenzu – ak sa teda niekto bude zaoberať tým, aký plat má daný kolega a prečo chce takú cifru, bude to musieť konfrontovať priamo s ním a osobne.

Zdravšie vzťahy na pracovisku

Angeline Mulet-Marquis, inžinierka z Francúzska, ktorá pracuje vo firme už 4 roky, hovorí, že zavedenie tohto systému spustilo ťažké debaty medzi zamestnancami. Všetko sa však utriaslo a podľa nej systém vytvoril zdravšiu atmosféru na pracovisku. „Tým, že sú platy zverejnené, sú vzťahy oveľa zdravšie,“ hovorí. Koniec koncov, o platoch sa zamestnanci často rozprávajú aj tak. „Takto ale vieme, koľko kto zarába a že medzi nami nie sú také obrovské rozdiely,“ dodáva.

Šéf spoločnosti systém označuje za možnosť, vďaka ktorej sa ľudia stávajú viac ľudskými. „Ak si niekto potrebuje zabezpečiť bývanie a chce o niečo vyšší plat... Ak môžete ovplyvniť, že daný človek dostane viac, je to naozaj pekné,“ hovorí Trost. Podľa neho je tiež tento systém výhodou pre tých, ktorý chcú byť dobrí vo svojej práci, no nie sú dobrými vyjednávačmi. „Nemusia sa pripravovať na vyjednávanie o plate, chystať si argumenty, nemusia riešiť túto kancelársku politiku,“ vysvetľuje.

Strach z otvorenosti

Trost však priznáva, že zavedenie tohto systému nebolo jednoduché. „Nie je jednouché byť transparentný a desí to každého,“ prezrádza. „Ľudia niekedy nechcú vedieť, koľko ich kolegovia zarábajú, pretože sa boja zistenia, že dostávajú oveľa menej než ich spolupracovníci. Nadriadení to zas nechcú robiť, pretože sa boja, že sa im veci vymknú spod kontroly,“ opisuje.

Tento systém sa však môže stať budúcnosťou vyjednávania o plate. „Je dôležité, aby sa zlepšovali tieto spoločenské systémy. Nerobíme to len preto, lebo si myslíme, že je to dobrý nápad, chceme, aby sa firma Smarkets stala vzorom pre iné spoločnosti,“ hovorí Trost. Dodáva však, že tento systém bude vhodnejší pre menšie a stredné firmy, kde sa zamestnanci majú šancu lepšie spoznať. Vo veľkých firmách by takého vzájomné ohodnocovanie platov bolo problematické.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: bisnessinsider; Text: jm; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy