Toto je 10 najlepších miest pre život v roku 2018: Víťazné mesto je iba pár kilometrov od nás

Zdroj: Getty Images

Zaujíma vás, ktoré miesto je najlepšie pre život? Economist Intelligence Unit zostavil rebríček 10 najlepších, ale aj 10 najhorších miest pre život. Mestá sa hodnotili podľa toho, aké podmienky pre život ponúkajú. Do hodnotenia sa započítavala úroveň stability, zdravotnej starostlivosti, kultúry a životného prostredia, vzdelávania a infraštruktúry daného mesta. Chcete vedieť, ako to dopadlo? Víťaz rebríčka sa nachádza len na skok od Slovenska.

Každé mesto bolo bodované na základe viac než 30 kvalitatívnych a kvantitatívnych faktorov v rámci piatich hlavných kategórií: stabilita, zdravotná staroslivosť, kultúra a životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúra. Každý faktor bol posudzovaný ako akceptovateľný, vyhovujúci, nevyhovujúci, nežiaduci a neprijateľný.

V rámci kategórie stability sa posudzoval rozmach násilností, teroru či vojenských konfliktov. V oblasti zdravotnej starostlivosti sa posudzovali indikátory ako dostupnosť a kvalita súkromnej či verejnej zdravotnej starostlivosti. Pokiaľ išlo o oblasť kultúry a životného prostredia, hodnotili sa služby zákazníkom, jedlo a nápoje, možnosti športovania a kultúrneho vyžitia, sociálne či náboženské obmedzenia, ale napríklad aj úroveň korupcie. Čo sa týka vzdelania, indikátormi bola dostupnosť súkromného vzdelávania, jeho kvalita, ale aj ukazovatele verejného vzdelávania. Poslednou kategóriou bola infraštruktúra, v rámci ktorej sa hodnotila kvalita ciest, verejnej dopravy, medzinárodných spojení, kvalita bývania, dostupnosť elektriny, vody či kvalita telekomunikačných sietí.

Každé mesto potom bolo bodované a na základe získaného skóre zaradené do tabuľky. Pozrite sa, ako to dopadlo.

10 najlepších miest pre život

  1. Viedeň, Rakúsko
  2. Melbourne, Austrália
  3. Osaka, Japonsko
  4. Calgary, Kanada
  5. Sydney, Austrália
  6. Vancouver, Kanada
  7. Toronto, Kanada
  8. Tokio, Japonsko
  9. Kodaň, Dánsko
  10. Adelaide, Austrália

10 najhorších miest pre život

  1. Dakar, Senegal
  2. Alžír, Alžírsko
  3. Douala, Kamerun
  4. Tripolis, Líbya
  5. Harare, Zimbabwe
  6. Port Moresby, Papua-Nová Giunea
  7. Karáči, Pakistan
  8. Lagos, Nigéria
  9. Dháka, Bangladéš
  10. Damask, Sýria

 

Viac o téme: Najlepsie mesta pre zivot
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: EIN; Text: es; Foto: gettyimages.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy