Pre koronavírus ľudia prichádzajú o prácu, znižujú im platy: Pomôcť im môže kuchárka pre chudobných

Ministerstvo práce a sociálnych vecí Českej republiky vydalo v roku 2018 Úspornú kuchárku, ktorá bola určená ľuďom bez peňazí. Všimli si totiž veľké rozdiely v tom, ako sa chudobní stravujú. "Stretávame sa s tým, že sa jedálniček mení podľa časového odstupu od výplaty. Po výplate sa stravujú dobre, rodina si dopraje atraktívne jedlo - či už pizzu alebo ovocie, pred výplatou ale žijú takmer iba na chlebe. Problém je samozrejme v umení hospodáriť s peniazmi," hovorí Jarmila Lomozová z Archidiecéznej charity Praha.

Práve to sociálni pracovníci neradi vidia.V krízovej situácii poskytne nezisková spoločnosť potravinovú pomoc rodine bez pýtania, neskôr však vyžadujú, aby sa rodičia učili hospodáriť s rodinným rozpočtom a deťom pripravovali vyváženú stravu. "Nemôžeme pomáhať človeku, ktorý si z výplaty kupuje pizzu a stravuje sa v Mc Donalds a keď mu peniaze dôjdu, príde za nami pre potravinovú pomoc," dodáva Lomozová. Nájdu sa však aj uvedomelé matky, ktoré sa o zdravé a vyvážené jedlo pre deti aj napriek svojej ťažkej životnej situácii zaujímajú.

Podľa Českého štatistického úradu bolo v republike v roku 2017 960-tisíc obyvateľov ohrozených príjmovou chudobou. To znamená, že mali k dispozícii menej než 11-tisíc korún na mesiac (približne 420 eur).

"Nožnice medzi bohatými a chudobnými sa roztvárajú. Platy síce rastú, ale zdražuje aj bývanie. Po zaplatení nájmu mnohými ľuďom zostáva len 2000 korún (približne 73 eur) mesačne na jedlo," hovorí zo svojich skúseností sestra Radima Ivančicová z Azylového domu svätej Terézie.

Riziko chudoby na Slovensku

Na Slovensku podľa štatistikov žije 12,2 % osôb pod hranicou rizika príjmovej chudoby, čo je približne 650 tisíc obyvateľov. V porovnaní s rokom 2016 si ale Slovensko polepšilo, takto ohrozených osôb bolo v roku 2017 o 20-tisíc menej. Podľa štatistického úradu je hranica rizika chudoby pre jednočlennú domácnosť necelých 360 eur mesačne, v prípade domácnosti s 2 dospelými a 2 deťmi do 14 rokov je to 750 eur mesačne.

Najvyššie riziko je u nezamestnaných (49,5%), v domácnostiach s 3 a viac závislými deťmi a tiež v neúplných domácnostiach, kde sú osamelí rodičia s dieťaťom. V prípade indikátorov rizika príjmovej chudoby je rozhodujúci aj región. Najmenej ohrození rizikom chudoby sú obyvatelia Bratislavského kraja, východ Slovenska je na tom však horšie. Riziko je v prípade Prešovského kraja 18,1% a v prípade Košického kraja 15,5%.

Kuchárka zadarmo na stiahnutie

Kuchárka vydaná českým ministerstvom práce je zameraná osobám bez domova, osobám ohrozeným stratou bývania, materiálne deprivovaným rodinám s deťmi, neúplným rodinám s nízkou pracovnou intenzitou a ďalším osobám vo vážnej sociálnej núdzi.

Na jej tvorbe sa podieľala Sliezska diakónia, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Sekcia výživy a nutričnej starostlivosti, ale aj ľudia z inciatívy Zachráň jedlo. Rôzne kombinácie potravín totiž prinášajú nielen pestrosť, ale tiež zaistia ich lepšie využitie, čím sa zamedzí plytvaniu.

Ušetriť peniaze za jedlo pomôže aj v dnešných časoch

Úsporná kuchárka môže poslúžiť aj v dnešných časoch, kedy sa mnoho ľudí pre pandémiu koronavírus dostalo do ťažkej finančnej situácie. Mnohé spoločnosti totiž pristúpili k prepúšťaniu či znižovaniu platov. Výhodou kuchárky je to, že šetrí peniaze a zároveň ponúka recepty, ktoré zabezpečia optimálnu výživu. Okrem toho je jej snahou dosiahnuť obmedzenie plytvania jedlom. Kuchárku si môžete pozrieť a zadarmo stiahnuť tu.

Článok bol po prvýkrát zverejnený 23. júna 2018.

Viac o téme: Ceska republika Usporna kucharka
  • Autor: © Zoznam/ext, es
  • Zdroj: iDnes.cz, TASR, mpsv.cz; Foto: mpsv.cz

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy