Zamestnanec si na 3 minúty odskočil po obed: Firma mu strhla časť výplaty

Japonská vodárenská spoločnosť sa v televíznom prenose ospravedlnila zákazníkom za to, že jeden z ich zamestnancov pravidelne opúšťal svoj stôl, aby si v obchode kúpil obed. Za sedem mesiacov si urobil celkovo 26 krátkych prestávok, čím firmu pripravil o 72 minút svojej pracovnej doby.

Spoločnosť Kobe City Waterworsk Bureau sa okrem televízneho ospravedlnenia rozhodla svojho zamestnanca potrestať zrážkou zo mzdy. Pre obedové pauzy tak príde o odmeny za pol dňa práce. Na reakciu firmy upozornil denník Daily Mail.

Šesťdesiatštyri ročný pracovník pravidelne odchádzal od svojho stola na približne tri minúty. Toľko mu totiž trvala cesta do neďalekého obchodu a späť. Vedenie firmy mu vyčíta, že premárnil ich čas. Tieto občasné „výlety“ odhalil jeho nadriadený pohľadom z okna, keď videl, že muž prechádza cez ulicu so škatuľou jedla „bento“, čo je populárna japonská forma jedla so sebou.

„Je naozaj poľutovaniahodné, že došlo k takémuto škandálu. Chceli by ste vyjadriť naše úprimné ospravedlnenie“, cituje z televízneho prehlásenia vedenia firmy denník Daily Mail. V období od septembra minulého roka až do marca tohto roka si zamestnanec takto odskočil až 26-krát.

Udalosť rozbúrila emócie na sociálnych sieťach, kde sa mnohí užívatelia zamestnanca zastali a prístup spoločnosti označili za absurdný. „To už zamestnanci nemôžu ísť ani na toaletu? Je to ako otroctvo“, napísal jeden z užívateľov Twitteru.

Japonská firemná kultúra sa ale od európskej či americkej výrazne líši. V takmer štvrtine japonských firiem pracujú podľa Daily Mail zamestnanci viac než 80 hodín mesačne nadčas, často bez finančného ohodnotenia. Aj napriek tomu, že majú zamestnanci v Japonsku nárok na 20 dní dovolenky ročne, asi 35% z nich si nezoberie ani jeden deň voľna.

Príkladom japonského fungovania je aj nedávna udalosť, kedy sa jedna z japonských železničných spoločností ospravedlnila za to, že ich vlak odišiel o 25 sekúnd skôr.  

Viac o téme: Japonsko Zamestnanec Obed Firma
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: idnes.cz, ihned.cz; Text: jm; Zdroj: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy