Pracujúci, pripravte sa: Platy by mali stúpnuť až o 8 percent

Zdroj: Getty Images

Rekordne nízka úroveň miery nezamestnanosti na Slovensku, ktorej zamestnávatelia vlani čelili, spôsobila plošný rast miezd a výrazné zmeny v ponúkaných zamestnaneckých benefitoch. Vyplýva to zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorý spoločnosť zrealizovala v prvom polroku tohto roka v siedmich segmentoch, 16 odboroch a 230 pracovných pozíciách.

 "Tempo rastu miezd v podnikateľskej sfére zostane jednociferné. Budeme svedkami snahy o dorovnávanie úrovne miezd medzi jednotlivými zamestnávateľmi v rámci regiónu," povedal County Manager Grafton Slovakia Miroslav Garaj. Odhaduje, že v tomto roku mzdy na Slovensku medziročne stúpnu o 8 %.

Plat je podľa Garaja dôležitým nástrojom na získanie a udržanie talentovaného zamestnanca. "Predpokladáme, že pribudnú firmy, ktoré v rámci stratégie budovania značky prémiového zamestnávateľa budú využívať mzdu ako dôležitý nástroj na získanie a udržanie talentu," tvrdí. Očakáva aj zmeny v štruktúre odmeňovania, keď sa veľa doposiaľ prémiových zložiek stane súčasťou základného príjmu.


Prečítajte si tiež: Hodnota stravných lístkov od júna porastie: Pozrite sa, o koľko sa zvýšia


Novým štandardom na trhu práce sa stávajú nábory zamestnancov zo zahraničia. Veľa zamestnávateľov podľa spoločnosti Grafton už začalo hľadať zdroje pracovnej sily mimo domáceho pracovného trhu. Jedným z riešení je vykrytie dopytu po pracovníkoch z krajín Európskej únie, s nižšou úrovňou miezd, ako je Bulharsko, Rumunsko a čiastočne Maďarsko. Viaceré firmy podľa prieskumu však hlásia problémy s kvalitou týchto pracovníkov. Naopak, prevažne pozitívne skúsenosti majú firmy s pracovníkmi pochádzajúcimi z krajín mimo EÚ, najmä zo Srbska.

Prieskum sa zameral na mzdy v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, inžinieringu a výroby, nákupu a logistiky, stavebníctva a realít, bankovníctva a finančných služieb, obchodu a retailu a oblasti ľudských zdrojov, administratívy a práva. Údaje vychádzajú najmä z nástupných miezd uchádzačov, ktorým spoločnosť Grafton sprostredkovala zamestnanie a tiež z dopytu firiem po zamestnancoch.

Viac o téme: Plat Mzdy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy