Chcete si vziať hypotéku? Dajte si pozor, od júla začnú platiť nové pravidlá

Zdroj: thinkstockphotos

Nové pravidlá pre poskytovanie hypoték môžu skomplikovať cestu za bývaním najmä pre mladých ľudí. Od júla tohto roka bude totiž na získanie úveru na nehnuteľnosť potrebná suma vlastných prostriedkov. A podľa analýzy Poštovej banky práve mladí ľudia majú na sporiacich produktoch najmenšie čiastky. Klienti starší ako 36 rokov majú totiž na sporiacich účtoch, termínovaných vkladoch či vkladných knižkách nasporené až o dve tretiny viac ako ľudia do 35 rokov.

"Mladí ľudia do 35 rokov majú v priemere na sporiacich produktoch uložených 1 632 eur. Je to o 64 % menšia suma, než majú v priemere našetrené starší klienti, ktorí môžu počítať s rezervou v priemere vyše 4 500 eur. Tieto rozdiely sú prirodzene spôsobené výškou platu, životným štýlom či dĺžkou sporenia," uviedla hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Najhoršie sú na tom z pohľadu výšky nasporenej sumy mladí do 25 rokov. Paradoxne je však práve táto skupina sporiteľov podľa údajov Poštovej banky až o 40 % väčšia ako skupina klientov so sporiacim produktom vo veku 26 až 35 rokov. Podľa Žáčkovej za tým môže stáť aj fakt, že mladým často sporí rodina a po ukončení vysokej školy a odsťahovaní sa im často výrazne stúpajú životné náklady.

Nové pravidlá na úvery na bývanie pritom od leta stanovujú, že maximálna výška úveru na bývanie už nebude môcť presiahnuť 90 % hodnoty nehnuteľnosti. Poklesnúť by mal tiež počet úverov nad 80 % hodnoty nehnuteľnosti. Pri nehnuteľnosti v hodnote 50 tis. eur tak bude po novom pravdepodobné, že klient bude musieť vynaložiť minimálne 20 %, v tomto prípade 10 tis. eur, z vlastných prostriedkov.


Prečítajte si tiež: Ako si mesačne odložiť 50 (a viac) eur? Stačí 8 krokov a budete mať plnšiu peňaženku


Okrem toho, po novom sa zavedie aj takzvaný úverový strop, teda maximálna výška všetkých úverov, ktoré môže človek mať. Bude závisieť od čistého ročného príjmu. Napríklad priemerne zarábajúci človek z Bratislavského kraja si bude môcť po júli požičať najviac okolo 86 tis. eur. Aj to len v prípade, že v čase žiadosti o úver nebude mať staršie dlžoby, prečerpanie na účte či kreditnú kartu. To všetko sa do stropu započíta tiež.

Ak teda klienti zvažujú obstaranie nehnuteľnosti, mali by podľa Poštovej banky o úver požiadať ešte pred účinnosťou nových pravidiel. "Zmeny zasiahnu najmä mladých ľudí, ktorí sa ťažšie dostanú k svojmu prvému bývaniu," tvrdí Žáčková.

Viac o téme: Hypotéka Pre mladých
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy