2 700 voľných miest, ľudia však túto prácu nechcú: Čo je dôvodom?

Slovenskí maloobchodníci zaznamenávajú nedostatok kvalifikovaných a kvalitných pracovníkov. Prezident Zväzu obchodu (ZO) SR Martin Katriak na to upozornil v utorok (27.2.) na tlačovej konferencii v Bratislave.

Sektor obchodu je podľa Katriaka druhým najväčším zamestnávateľom na Slovensku, pričom v súčasnosti pociťuje nedostatok pracovnej sily. Podľa neho ľudí môže odrádzať aj nízke platové ohodnotenie v tomto sektore. Momentálne je voľných približne 2700 pracovných miest v obchode, spresnil Katriak.

Ako jeden z rozhodujúcich problémov tohto nedostatku uviedla predsedníčka sekcie pre poradenstvo a vzdelávanie ZO SR Tatiana Mókosová zlý systém prijímania absolventov základných škôl na stredné školy. "Prvoradou príčinou tohto stavu je skutočnosť, že aj žiaci, ktorí nemajú predpoklady na úspešné štúdium na gymnáziách a potom vysokých školách, sa aj so slabším prospechom môžu hlásiť na takéto školy," vysvetlila Mókosová s tým, že termín na podávanie prihlášok na stredné školy sa blíži a je potrebné preveriť si zamestnanosť v jednotlivých odboroch.


Prečítajte si tiež: Núkajú plat vyše tisíc eur, no aj tak im chýba 200 ľudí: Teraz máte šancu nájsť si prácu


Prezident ZO SR zároveň upozornil na vplyv tohto stavu na trh práce. "Nastáva paradoxná situácia, ktorej sme práve dnes svedkom, že úrady práce evidujú stále dosť veľký počet nezamestnaných, ktorí sú však zároveň nezamestnateľní." Ako dodal, výhodou práce v tomto sektore by mohlo byť aj to, že prácu je možné nájsť v každej lokalite Slovenska a tiež zákaz maloobchodného predaja počas sviatkov.

Viac o téme: Práca Voľné pracovné miesta
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy