Prasací biznis pri Leviciach: Dánska firma chce vybudovať novú farmu, prácu by našlo 25 ľudí

Ilustračné fotoIlustračné foto

Firma Pigagro, s.r.o., Ipeľský Sokolec chce v katastri obce Sazdice v okrese Levice vybudovať novú farmu pre chov 4500 prasníc za približne 10 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).

"Účelom navrhovanej činnosti je vybudovanie novej farmy na chov prasníc, prasničiek a produkciu odstavčiat (od 6 do 8 kg) s kapacitou farmy 4500 prasníc, 30 kancov a 3000 odstavčiat," uviedla spoločnosť. Zámerom je podľa investora zareagovanie na požiadavku slovenského trhu s bravčovým mäsom prostredníctvom zvýšenia vlastnej produkcie ošípaných.

Nový prevádzkový areál bude vybudovaný približne 1 km východne od intravilánu obce Sazdice na pozemkoch v súčasnosti využívaných ako orná pôda. Prevádzka bude pozostávať z piatich chovných hál riešených ako pôrodná hala so škôlkou (dve haly), gestačné haly (dve haly) a inseminačná hala. Súčasťou prevádzky budú tri skladovacie nádrže na hnojovicu a súvisiaca technická infraštruktúra. 


Prečítajte si tiež: Šanca nájsť si robotu: V Bratislave hľadajú vodičov MHD, zaplatia vám do 1 200 eur


"Navrhované riešenie zodpovedá súčasným technickým možnostiam a vyhovuje kritériám pre moderné prevádzky. Nezanedbateľným benefitom navrhovaného zámeru bude vznik 25 nových pracovných miest," zdôraznila spoločnosť. S výstavbou farmy by sa podľa zámeru malo začať v decembri 2018, prevádzku by mala farma začať v novembri 2019.

Pigagro je dánska poľnohospodárska skupina právne samostatných spoločností s jednotnou manažérskou a vlastníckou štruktúrou. Zaoberá sa chovom ošípaných a na Slovensku vlastní 5 fariem. Chov firmy v súčasnosti predstavuje 4000 prasníc, pričom ročne vyprodukuje firma asi 130.000 kusov ošípaných, z toho 100.000 jatočných ošípaných (predávaných pri váhe 110 kg) a 30.000 odstavčiat (predávaných pri váhe 25 kg). Spoločnosť zamestnáva asi 100 pracovníkov a vlastní približne 3500 ha pôdy. 

Viac o téme: Prasa Levice Farma Pigagro Prasnice
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: pixabay

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy