Platy vyššie o takmer 10%: Zamestnanci detvianskej firmy si mädlia ruky

Zdroj: thinkstock.com

Tarifné mzdy robotníkov v strojárskej firme Slavia Production Systems (SPS) Detva budú od januára 2018 takmer o desať percent vyššie. Vyplýva to z novej kolektívnej zmluvy, ktorú v týchto dňoch podpísali predseda Základnej organizácie OZ KOVO Stanislav Ľupták a predseda predstavenstva SPS Robert Kudela.

Ako informoval S. Ľupták, za jednoznačný úspech možno považovať zvýšenie mzdových taríf zamestnancov v robotníckej kategórii o 9,22 % a v kategórii THP o 7,85 %. "Spolu s ďalšími dohodami v oblasti osobného bodového hodnotenia a výkonnostnej odmeny znamená výsledok kolektívneho vyjednávania pre zamestnancov v robotníckej kategórii zvýšenie miezd o takmer 75 eur mesačne a v kategórii THP o 61,75 eura mesačne," uviedol.

V kolektívnej zmluve sa tiež podarilo dohodnúť polročnú odmenu pre zamestnancov do výšky mesačnej tarifnej mzdy a koncoročnú odmenu vo výške celej tarifnej mesačnej mzdy zamestnanca, a to v závislosti od úrovne plnenia hospodárskych výsledkov firmy. "Za zmienku stojí aj zavedenie príspevku na rekreáciu, respektíve regeneráciu zo sociálneho fondu vo výške 75 eur a zvýšenie príspevku zamestnávateľa na doplnkové dôchodkové sporenie o desať eur mesačne s tým, že maximálny príspevok zamestnávateľa bol dohodnutý na 33,30 eura mesačne."

Súčasne s novou Kolektívnou zmluvou pre rok 2018 sa prostredníctvom Dodatku k tohtoročnej kolektívnej zmluve podarilo navýšiť koncoročnú odmenu za rok 2017, ktorá bola pôvodne vo výške celého platu zamestnanca, o ďalších približne 170 eur. Pritom aj v budúcom roku zostáva v platnosti množstvo ďalších benefitov a bohatý sociálny program.

Návrh novej kolektívnej zmluvy zástupcovia odborov spracovali na základe požiadaviek väčšiny zamestnancov, ktoré získali prostredníctvom dotazníkov.

Detvianska spoločnosť Slavia Production Systems je dcérskou spoločnosťou českej firmy Chropyňská strojírna. Zameriava sa na výrobu zváracích a montážnych prípravkov pre automobilový a letecký priemysel, ako aj na výrobu zváracích prípravkov pre výrobu vlakov, vagónov, ale aj kombajnov, traktorov, bagrov a ďalších poľnohospodárskych a stavebných strojov.

Firma aktuálne zamestnáva 268 zamestnancov, pričom za prvých deväť mesiacov tohto roku dosiahla tržby takmer 13 miliónov eur. Priemerný zárobok dosiahol za to isté obdobie úroveň 1248 eur.

Viac o téme: Výška Na Detva Slavia Platy Plat Mzda Výplata Slovákov Slováci Slovensku Platu Production Systems Platy.sk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy