Minimálna mzda 1 000 eur a dôchodok 550 eur: Toto chce zaviesť strana NAJ

Zdroj: thinkstock.com

Mimoparlamentná strana NAJ chce zaviesť minimálnu mzdu 1000 eur a minimálny dôchodok vo výške 550 eur. Informoval o tom jej predseda Viktor Béreš.

"Zavedieme minimálnu mzdu 1000 eur ako nevyhnutné prvé opatrenie vlády. Na opatrenie zavedenia minimálnej mzdy 1000 eur potrebujeme vo verejnom sektore navyše 2,88 miliardy eur. Na dôchodky na úrovni 550 eur potrebujeme navyše 0,5 miliardy eur. Spolu je potrebné navyše 3,38 miliardy eur, čo nie je problém, lebo získame 5,2 miliardy eur," priblížil. 

Vyše päť miliárd eur chce strana NAJ získať do rozpočtu jednak zrušením nevýhodných zmlúv, zdanením transferových obchodov a zrušením reťazového účtovania DPH. "Moc oligarchie ukončíme zrušením nevýhodných a predražených zmlúv, teda všetkých zmlúv medzi štátom a stovkami firiem oligarchov. Týmto zrušením nevýhodných zmlúv a zdanením transferových obchodov získame ročne navyše 3,5 miliardy eur. Zrušíme reťazové účtovanie DPH, čím ukončíme karuselové podvody s DPH. Takto nám DPH už 'neutečie' a získame minimálne 1,7 miliardy eur navyše. Spolu tak získame nových 5,2 miliardy eur do štátneho rozpočtu," vysvetlil Béreš.

Príjem štátu však bude podľa jeho slov podstatne vyšší ako 5,2 miliardy eur. "Budeme systémovo odnímať majetky zlodejom na základe nového zákona o pôvode majetku a zákona o retroaktivite, ktoré schválime. Ide o majetky zlodejov, ktorí nakradli zmanipulovanými tendrami milióny eur. Pôjde prevažne o oligarchov, ktorí prídu o svoje majetky. Odňaté majetky sa predajú alebo budú slúžiť pre sociálnu sféru (domovy dôchodcov, detské domovy)," spresnil.

Opatrenia strany NAJ podľa Béreša súčasne vyriešia čierne mzdy, lebo podnikateľ po zaplatení tejto mzdy už nebude mať dôvod platiť čierne peniaze zamestnancom. "Bohaté firmy na to majú, ale nechcú platiť vyššie mzdy pracujúcim, takže tento problém vyriešime veľmi rýchlo. Vo verejnom sektore budú peniaze na platy tiež, pretože oligarchom zrušíme zmluvy so štátom. Malým podnikom znížime odvody a budeme im kompenzovať vyššie mzdové náklady nižšími odvodmi a úľavami. Ak budú prípady, že tržby by nestačili na minimálnu mzdu 1000 eur, bude udelená výnimka daňovým úradom, takže myslíme aj na tieto prípady," dodal.

Viac o téme: Naj Dôchodok Plat Mzda Dôchodky Strana NAJ Mimoparlamentná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy