V tejto firme dostanete 6 dní dovolenky navyše: Pod jednou podmienkou, fajčiarov nepoteší

Japonská spoločnosť garantuje svojim zamestnancom nefajčiarom o 6 dní dovolenky viac. Firma tvrdí, že sa im tak snaží vykompenzovať čas, ktorý strávia ich kolegovia fajčiari na pravidelných fajčiarskych prestávkach. Brali by ste takúto možnosť aj vy? A boli by ste ochotný kvôli takejto výhode prestať fajčiť?

 

 


 

Marketingová spoločnosť sídliaca v Tokiu sa rozhodla prísť s naozaj netradičným nápadom. Svojim zamestnancom nefajčiarom ponúkla 6 dní dovolenky navyše. Dôvod, prečo sa rozhodli prísť s takýmto nápadom bol ten, že sa im ozval nespokojný zamestnanec nefajčiar. Podľa neho totiž jeho kolegovia fajčiari trávili príliš veľa na fajčiarskych prestávkach a zdalo sa mu, že pracovali menej.

V tejto firme dostanete Galéria fotiek (3) Zdroj: Getty Images

Šéf tejto spoločnosti, Takao Asuka, sa rozhodol zareagovať a prišiel s návrhom, že všetci zamestnanci, ktorí nefajčia, dostanú ako kompenzáciu 6 dní voľna navyše. Možno si myslíte, že to nie je fér, táto firma však sídli na 29. poschodí výškovej budovy a keď chce ísť zamestnanec na fajčiarsku prestávku, trvá mu to aj s presunom na prízemie zhruba 15 minút.


Prečítajte si tiež: Vzorný zamestnanec španielskeho Lidla dostal padáka: Dôvod výpovede vás dostane


Šéf spoločnosti ale zároveň dúfal, že týmto návrhom si získa aj fajčiarov, pretože ak by prestali s týmto zlozvykom, extra dni voľna by získali aj oni. Ako uviedol, fajčiarov nechcel trestať alebo nútiť, aby prestali. Veril, že ak ponúkne výhodný benefit, sami sa rozhodnú s fajčením skoncovať.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie fajčí v Japonsku 21,7 % dospelých, väčšina z nich patrí k staršej generácii.

V tejto firme dostanete Galéria fotiek (3) Zdroj: Getty Images

Zaujímavosťou je, že v poslednom období sa japonské spoločnosti čoraz viac snažia ochrániť svojich zamestnancov, aby netrpeli pasívnym fajčením. To totiž zabíja tisícky Japoncov každý rok. Návrhy, aby bolo v Japonsku zakázané fajčiť na verejných miestach, však stoja proti silnej opozícii. Tabakový priemysel je tu značne ovplyvňovaný aj samotnou vládou - jednu tretinu obrovskej tabakovej spoločnosti totiž vlastní vláda, vďaka čomu získava dividendy vo výške niekoľko sto miliónov dolárov (za rok 2015 získala 700 miliónov dolárov). Bijú sa tu tak ciele udržania zdravia populácie a príjem veľmi slušného zisku.

Viac o téme: Dovolenka Japonsko V Fajčenie Fajčiť Navyše Fajčiari Práci
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk, dailymail.co.uk ; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy