Nástupné platy v Jaguari sú vraj polovičné, ako sľubovali, tvrdia kollárovci

Zdroj: thinkstock.com

Nástupný plat v automobilke Jaguar Land Rover (JLR) pri Nitre ponúkaný cez úrady práce je bez príplatkov 650 eur brutto, čo je asi polovica zo sľubovanej sumy a o tretinu nižší, ako je v bratislavskom Volkswagene. Uviedol to na brífingu Milan Krajniak, podpredseda opozičného hnutia Sme rodina - Boris Kollár. Aj po započítaní rôznych príplatkov (napríklad na dopravu, za zručnosti) bude podľa jeho slov ponúkaný plat nižší, ako sa sľubovalo.

Plat nie je podľa neho pre občana Slovenska lukratívny, môže byť však lukratívny pre Ukrajincov alebo Srbov. "Slovenská vláda tak investovala 630 miliónov eur - 130 miliónov eur priamo a 500 miliónov eur nepriamej pomoci na to, aby sme riešili nezamestnanosť na Ukrajine alebo v Srbsku?" pýtal sa Krajniak. Podľa hnutia Sme rodina by slovenská vláda mala prioritne riešiť ľudí zo SR.

"Vyzývam preto ministra práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Jána Richtera (Smer-SD), aby neudelil žiadne pracovné povolenie pre pracovníkov zo zahraničia, z Ukrajiny a Srbska, a to až dovtedy, kým sa táto situácia nevyrieši, aby JLR nemohol 'fixľovať' za tichej asistencie úradov práce tak, že nikto zo SR nechce v automobilke robiť," zdôraznil. Slovensko bolo podľa neho v prípade JLR veľmi ústretové, preto by mala vláda chrániť našich ľudí pred dovozom ľudí zo zahraničia. 


Prečítajte si tiež: Kde zarobíte viac ako 1 000 eur? Tieto miesta sú voľné, stačí poslať životopis


Krajniak zároveň vyzval šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD), ako aj a ministra dopravy a výstavby (MDV) SR Árpáda Érseka (Most-Híd), aby pozastavili akúkoľvek investičnú pomoc pre JLR až dovtedy, kým automobilka nedodrží svoj sľub.

"Investičnú pomoc firma nečerpá, lebo ju posudzuje Európska komisia (EK)," reagoval pre TASR na vyjadrenia Krajniaka hovorca MH SR Maroš Stano.

"Podľa našich informácií od spoločnosti JLR nie je pravdivá informácia o výške príjmu budúcich zamestnancov JLR, ako ich dnes prezentovala opozícia. Automobilka navyše jasne deklarovala, že počíta predovšetkým so zamestnancami z okolia svojho závodu. Rezort dopravy nemá možnosť žiadnym spôsobom ovplyvniť platy a personálnu politiku v súkromnej spoločnosti," reagoval odbor komunikácie MDV SR.

Viac o téme: Jaguar Rover Rodina Land Platy Plat Sme
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy