Železniciam chýbajú zamestnanci: Toto je plán, ako si ich chcú zabezpečiť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré sú správcom koľají na Slovensku a zamestnávajú takmer 14.000 ľudí, chýbajú mladí ľudia v odborných profesiách. V najbližších 10 rokoch budú potrebovať viac ako 2000 nových zamestnancov. Podľa hovorkyne spoločnosti Martiny Pavlikovej sa ich preto snažia získať aj prostredníctvom duálneho vzdelávania.

 "I keď sa povolanie železničiar v minulosti väčšinou dedilo, dnes už to nie je pravidlom a systematická výchova mladých cez duálne vzdelávanie je dobrý spôsob, ako ich na železnicu pritiahnuť," opísala Pavliková.

V súčasnosti študuje v duálnom systéme vzdelávania ŽSR 31 žiakov. V školskom roku 2017/2018 ich pribudne predbežne ďalších 50. "Hlavnou výhodou 'duálu' je, že firma a žiak, teda zamestnávateľ a budúci zamestnanec, si budujú vzájomný vzťah dlhodobo a v čase uzavretia pracovnej zmluvy už obe strany detailne vedia, do čoho idú," priblížil riaditeľ Odboru ľudských zdrojov generálneho riaditeľstva ŽSR Mário Oleš. Aktuálne tak ŽSR spolupracujú v projekte duálneho vzdelávania so šiestimi školami. 


Prečítajte si tiež: Amazon otvára pracovné pozície v Seredi, už teraz sa môžete hlásiť: Aké miesta sú voľné?


Železnice sa tiež zaradili medzi takmer dve desiatky firiem, ktoré sa práve počas tohtoročného leta zapojili do propagačno-informačnej kampane na podporu duálneho vzdelávania. Kampaň zorganizoval Štátny inštitút odborného vzdelávania Bratislava.

Viac o téme: Práca Železnice Zamestnanie Miesta Pracovné Ponuky ŽSR
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy