Aj malé firmy si zúfajú, chýbajú im zamestnanci: Aké pozície nevedia obsadiť?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nielen firmy s veľkým počtom zamestnancov, ale aj malí a strední podnikatelia majú problém s nedostatkom pracovnej sily, skonštatovali predstavitelia Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP). "Malí podnikatelia majú často do 20 zamestnancov, a tým pádom potrebujú univerzálnejších pracovníkov, teda aj ekonómku, aj účtovníčku aj personalistku, ale v jednom človeku" povedal pre agentúru SITA po sneme asociácie jej prezident Vladimír Sirotka.

Vysoké školy by podľa neho mali pracovať na tom, aby absolventi odchádzali do praxe flexibilnejší a vedeli by reagovať na potreby trhu. "Od škôl potrebujeme skôr univerzálnejších pracovníkov, napríklad účtovník-ekonóm alebo ekonóm-právnik, lebo nemáme takú zásobu zamestnancov, aby sme tieto pracovné úkony vedeli rozdeliť", dodal Sirotka.

Zástupcovia SAMP kritizujú tiež vysokú administratívnu záťaž, ktorá vzniká pri častej novelizácii legislatívy. Podľa Sirotku totiž malí podnikatelia nestíhajú sledovať legislatívne zmeny a môže sa stať, že zanedbajú niektorú z povinností, ktoré vyplývajú zo zákonov. "Preto oceňujeme aj postoj finančnej správy, že sa budú posudzovať dôvody vzniku týchto priestupkov, a pokiaľ malý podnikateľ má dobrú históriu podnikania, tak by sa na to malo prihliadať," povedal.


Prečítajte si tiež: Mladí lenivci? Toto je 5 najhorších vecí, ktoré robia študenti keď skončia školu


Povinné zavedenie vyplácania trinásteho a štrnásteho platu Sirotka nepovažuje za vhodný nápad, pretože by to mohlo zastaviť zvyšovanie priemernej mzdy. "Niektorí podnikatelia už teraz vyplácajú trinásty plat, prípadne kvartálne či vianočné prémie. Myslíme si, že ako povinnosť by to nebolo šťastné riešenie. Skôr by som to nechal na sociálny program podnikateľov," uzavrel Sirotka.

Viac o téme: Práca Firmy Zamestnanci Miesta Pracovné Chýbajú Voľné Firmám
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy