Nezamestnaní, prichádza šanca nájsť si prácu: Toto odvetvie plánuje naberať najviac ľudí

Zdroj: thinkstockphotos.com

Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na tretí štvrťrok tohto roka sú naďalej optimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 752 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v júli až septembri tohto roka očakáva 14 % opýtaných zamestnávateľov, 2 % oslovených firiem ich pokles. V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka sa tzv. čistý index trhu práce na Slovensku zlepšil o dva percentuálne body, medziročne klesol o jeden percentuálny bod.

 

Žiadne zmeny v počte pracovných síl v treťom štvrťroku tohto roka nepredpokladá 79 % zamestnávateľov, 5 % zamestnávateľov sa k náborovým plánom nevedelo vyjadriť. "Optimizmus slovenských zamestnávateľov trvá nepretržite už tretí rok,“ uviedla na stredajšej (14.6.) tlačovej besede generálna riaditeľka spoločnosti Manpower Group pre Českú republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová. Nálada zamestnávateľov sa podľa nej nemení, keďže na tretí štvrťrok minulého roka vykázal index trhu práce veľmi podobnú hodnotu.

Zamestnávatelia vo všetkých desiatich odvetviach očakávajú v treťom štvrťroku tohto roka zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási spracovateľský priemysel, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 27 % prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Najmenej pozitívne sú vyhliadky v odvetví výroby a rozvodu elektriny, plynu a vody a v odvetví ťažby nerastných surovín. V týchto sektoroch je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, 4% v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov.


Prečítajte si tiež: Firmy z tohto odvetvia si nevedia rady: Tržby im rastú závratne, Slováci tu však nechcú pracovať


Najoptimistickejšie náborové plány na tretí štvrťrok tohto roka majú veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Nárast počtu zamestnancov predpokladá 32 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily avizuje 1 % veľkých spoločností.
Optimistickí sú však aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 15 % z nich chce počet zamestnancov zvýšiť a 3 % firiem plánujú počet zamestnancov znižovať.
Pozitívny index trhu práce vykázali aj firmy s 10 až 49 zamestnancami. V tejto kategórii chce 10 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 2 % spoločností plánujú počet zamestnancov znížiť. Podniky s menej ako 10 zamestnancami vykázali 7 % firiem s plánovaným náborom zamestnancov a 2 % spoločností, ktoré avizujú prepúšťanie zamestnancov.

Zamestnávatelia sú pri výhľade na tretí kvartál tohto roka optimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie západné Slovensko, kde je o 14 % viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na východnom a strednom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov zhodne o 12 % vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. V Bratislave v treťom štvrťroku tohto roka plánuje prijímať zamestnancov o 11 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ako chce stav zamestnancov znižovať.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Firmy Príležitosti Nájsť Pracovné Ponuky Hľadám Prácu Robotu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy