Reštaurácie sú zúfalé: Na túto pozíciu nevedia nájsť ľudí, Slováci radšej idú do zahraničia

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Slovenské reštaurácie trápi nedostatok kuchárov a to aj napriek tomu, že študentov, ktorí sa na toto povolanie pripravujú, málo nie je. Zlom však podľa generálnej tajomníčky Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov (SZKC) Zuzany Dúžekovej nastáva práve po ukončení štúdia. Mnohí sa z rôznych dôvodov rozhodnú pre prácu v inej sfére alebo vycestujú za ňou do zahraničia.

Nedostatok kuchárov pritom podľa jej slov netrápi len menšie reštaurácie, naopak, chýbajú aj v tých väčších či hoteloch. Dôvodov je podľa Dúžekovej niekoľko. "Platový systém je nastavený tak, že nevyhovuje kuchárom až natoľko, aby sa držali remesla," uviedla pre TASR počas dnešného Metro Horeca sympózia šéfkuchárov a hotelierov vo Vyhniach. Prevažná väčšina podnikateľov sa totiž podľa jej nej dohodne s kuchármi na minimálnej mzde a potom na prípadných prémiách, čo nie je pre zamestnancov motivujúce a vyhovujúce. 

"Druhá vec je, že o našich slovenských kuchárov je záujem aj v zahraničí. Na jednej strane ma to veľmi teší, lebo to potvrdzuje, že sú dobre pripravení alebo že sa s nimi dá pracovať, ale na druhej nám odchádzajú šikovné ruky do zahraničia a potom je ich tu málo," podotkla Dúžeková.


Prečítajte si tiež: Firmy z tohto odvetvia si nevedia rady: Tržby im rastú závratne, Slováci tu však nechcú pracovať


O kvalite prípravy slovenských kuchárov v slovenských školách svedčí podľa Dúžekovej fakt, že mnohí z nich ešte počas štúdia vycestujú do zahraničia na stáž či prax. V mnohých prípadoch si ich tamojší majitelia hotelov a reštaurácií obľúbia natoľko, že sa po ukončení štúdia k nim vrátia.

Pracovné ponuky zo zahraničia eviduje aj SZKC. "Z Írska sme dostali požiadavku na 7000 kuchárov zo Slovenska," podotkla Dúžeková s tým, že slovenskí kuchári sú obľúbení aj pre ich všestrannosť. Výnimkou nie sú ani kuchári, ktorí sa rozhodli zo zahraničia vrátiť späť na Slovensko a presadili sa originálnymi nápadmi. "To zahraničie sa potom prejaví, oni určité veci prinesú a snažia sa potom ich prezentovať a dávať do popredia," dodala Dúžeková. 

Viac o téme: Práca Kuchár Zahraničie Nedostatok Kuchári Kuchárov Do Zahraničia Pozícia Žiadaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com
Staršie správy
Staršie správy