Svitá nádej pre Stredoslovákov? Toto by malo ľuďom pomôcť nájsť si prácu

Zdroj: TASR

Pri znižovaní nezamestnanosti v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by mohli pomôcť farmárske sociálne podniky. Uviedol to kandidát na predsedu BBSK Ján Lunter na utorňajšej (23.5.) tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote, na ktorej predstavil svoj plán na riešenie dlhodobej nezamestnanosti v kraji.

Zamerať sa chce v tejto súvislosti predovšetkým na existujúcich farmárov, ktorých mieni motivovať, aby sa uchádzali o štatút sociálneho podniku. „Pre nich to znamená, že budú mať určité ťažkosti, keď zamestnajú človeka, ktorý napríklad nie vždy príde do práce. Na druhej strane budú mať aj určité výhody,“ podotkol Lunter s tým, že by mohlo ísť napríklad o dočasné preplácanie mzdy takýchto pracovníkov štátom. Dodal, že vzorom sú mu napríklad sociálne podniky v Spišskom Hrhove či v zahraničí.

Vďaka tomuto opatreniu by podľa neho mohli získať prácu i príslušníci vylúčených komunít. „Pre ľudí, ktorí sa narodili a celý život prežili v takýchto podmienkach, je hľadanie práce mimoriadne náročná úloha. Pokiaľ sa nevyriešia sociálne otázky, pokiaľ nepomôžeme dlhodobo nezamestnaným vrátiť sa k pracovným návykom, pokiaľ vo vylúčených osadách nevyriešime problém s nekvalitou bývania, čo má vplyv na vzdelanie detí, tak kraju nepomôžeme,“ zdôraznil Lunter.


Prečítajte si tiež: Amazon v Seredi zamestná 1 000 ľudí: Pozrite sa, aký bude ich nástupný plat


Do týchto dní v BBSK oficiálne oznámili svoju kandidatúru na post predsedu kraja okrem Luntera ďalší šiesti kandidáti. Sú nimi politológ a poslanec Národnej rady (NR) SR za stranu Sloboda a Solidarita Martin Klus, prednosta Mestského úradu v Brezne Martin Juhaniak, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, konateľ súkromnej firmy Igor Kašper, ako aj exprimátor Banskej Bystrice Ivan Saktor a generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Jediný, kto ešte oficiálne neoznámil svoju kandidatúru na post šéfa BBSK, ale o kom sa to predpokladá, je súčasný predseda samosprávneho kraja a poslanec NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Bystrica Stredné Banská Kraj Sobota Robota Rimavská Miesta Pracovné Slovensko Banskobystrický Strednom Slovesnku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy