Neatraktívne zamestnanie? Túto prácu Slováci nechcú robiť, firmy musia hľadať riešenie

Zdroj: thinkstockphotos.com

Zamestnávanie vodičov zo zahraničia je podľa Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia jedným z možných riešení pre dopravné firmy, ako sa vyrovnať s akútnym nedostatkom slovenských profesionálnych vodičov na domácom trhu.

"Na Slovensku chýba ročne okolo 1200 profesionálnych vodičov a stav sa má každý rok ešte zhoršovať, takže hľadanie personálnych zdrojov v zahraničí je logický krok, ak chce dopravná spoločnosť rozvíjať svoju podnikateľskú činnosť a byť konkurencieschopná," priblížil Andrej Fekete z Česmadu.

V súčasnosti podľa neho pracuje v slovenských dopravných spoločnostiach zanedbateľné percento vodičov zo zahraničia. Dôvodom je podľa jeho slov predovšetkým komplikovaný proces pri ich zamestnávaní.

"Situácia na Slovensku je v porovnaní s okolitými štátmi komplikovaná. Zamestnávanie vodičov z tretích krajín ako Srbsko, Ukrajina, Bielorusko či Rusko je byrokraticky a časovo veľmi náročné, a to aj napriek vysokému dopytu po týchto zamestnancoch," opísal Fekete. 


Prečítajte si tiež: Firmy si zúfajú: Ponúkajú dobrý plat, aj tak nevedia nájsť zamestnancov


Pre porovnanie, zamestnanie vodiča z týchto krajín sa môže na Slovensku podľa jeho slov natiahnuť aj na pol roka, kým napríklad v Poľsku tento proces trvá do dvoch týždňov. "Dopravné spoločnosti tak zamestnávajú hlavne vodičov z krajín Európskej únie ako Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko," priblížil.

Skúsenosti slovenských dopravných spoločností so zamestnancami zo zahraničia sú podľa združenia individuálne, ale prevládajú pozitívne. "Zahraniční vodiči si vážia výhodné pracovné podmienky, ktoré im poskytuje slovenská dopravná spoločnosť, takže zamestnávatelia sú s nimi vo väčšine spokojní," dodal Fekete.

Viac o téme: Práca Vodič Kamionista Vodiča Profesionálny Profesionálneho Kamionistu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy