Študenti, chystáte sa na letnú brigádu? Na toto upozorňuje Sociálna poisťovňa

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Študent strednej alebo vysokej školy denného štúdia, ktorý sa rozhodne počas letných prázdnin brigádovať na Slovensku, nemá povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Povinnosť odvádzať poistné zaňho plní zamestnávateľ.

Ak si u zamestnávateľa takýto študent uplatní výnimku z platenia poistného a neprekročí mesačný príjem 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne neplatí ani sám študent, ani zamestnávateľ. Túto výnimku si však študent môže uplatniť len pri jednej dohode o brigádnickej práci.


Prečítajte si tiež: Najjednoduchší pohovor na svete: VIDEO Takto jednoducho sa dá získať práca​


Ak príjem z dohody o brigádnickej práci študentov presiahne hraničnú sumu 200 eur, študentovi vznikne dôchodkové poistenie aj v prípade, že o výnimku požiadal. Poistné na dôchodkové poistenie v takom prípade zaplatí len z prekročenej čiastky, ktoré zaňho odvedie zamestnávateľ. Študent o výnimku z platenia poistného musí požiadať u zamestnávateľa prostredníctvom tlačiva oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov. 

Zamestnávateľa informuje študent písomne aj v prípade, že výnimku si už ďalej uplatňovať nechce. Ak má študent v rovnakom čase uzatvorených viacero dohôd o brigádnickej práci študentov, v rovnakom čase si môže uplatniť výnimku najviac na jednu dohodu.

Viac o téme: Študent Študenti Brigáda Poisťovňa Sociálna Brigády
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy