OĽaNO-NOVA chce zatočiť s firmami, ktoré zamestnávajú ľudí načierno: Toto navrhujú

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nelegálne zamestnávanie občanov SR by sa malo stať trestným činom. Navrhujú to poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA Ján Marosz a Eduard Heger, ktorí predložili do parlamentu novelu Trestného zákona. Ako upozornili vo štvrtok na brífingu, trestný zákon v súčasnosti pozná trestný čin nelegálneho zamestnávania iba u cudzích štátnych príslušníkov.

"Hlavným cieľom návrhu zákona je zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti voči tomu zamestnávateľovi, ktorý využíva prácu ľudí bez založenia pracovno-právneho vzťahu, a to rozšírením základnej skutkovej podstaty trestného činu neoprávneného zamestnávania," zdôvodnili poslanci.

Ambíciou legislatívnej úpravy je podľa predkladateľov výrazné posilnenie už existujúcich opatrení na odvrátenie snáh o nelegálne zamestnávanie. "Nechceme byť príliš prísni na podnikateľov alebo na zamestnávateľov, aby sa nebáli, že teraz ich chceme za nejaký drobný priestupok posielať do basy. Práve naopak, tento návrh zákona, tento trestný čin nelegálneho zamestnávania, bude len u tých právnických osôb, ktoré sa opakovane v priebehu posledných dvoch rokoch dopustili nelegálneho zamestnávania ľudí," vysvetlil poslanec Marosz. 

Viac o téme: Nelegálne Trestný Zamestnávanie Čin Oľano
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy