Záchranári majú počas Veľkej noci plno práce: Na tieto úrazy si dajte pozor pri šibačke a oblievačke

Zdroj: TASR

Záchranári mávajú počas Veľkonočného pondelka viac práce ako po zvyčajné dni. Často ošetrujú zranenia po nadmernej konzumácii alkoholu. Upozorňujú preto, že alkohol nepatrí do rúk deťom, mladistvým ani vodičom. Okrem úrazov nie sú výnimkou ani žalúdočné problémy či podráždený žlčník.

"Sú to často mladiství, ktorí to s alkoholom preženú. Neraz až tak, že sa ním otrávia. V takomto prípade je potrebné u takéhoto človeka zvýšiť príjem tekutín. Uložíme ho do polohy na boku, aby nehrozilo udusenie zvratkami. Ak sa nepreberá a zhoršuje sa mu dýchanie, je potrebný okamžitý prevoz do nemocnice. Pri ľahšej forme otravy pomôže spánok, dostatok tekutín, studená sprcha a pohyb na čerstvom vzduchu," hovorí Martina Vitková, vedúca Edukačného a tréningového centra a supervízorov spoločnosti Falck Záchranná.

Časté sú aj úrazy pri oblievačke, keď sa dievčatá pošmyknú na mokrej podlahe. "Ak si spôsobíte odreninu, dôležité je ranu očistiť, vydezinfikovať a dať na ňu obväz či náplasť. Vyvrtnutý členok treba schladiť, obviazať elastickým obväzom a vyložiť na vyvýšené miesto. Na schladenie môžete použiť napríklad mokrý uterák. Výron s krvavou podliatinou natrite aj protizápalovou masťou. Ak sa stav nezlepšuje ani po pár dňoch, alebo v mieste pociťujete pichanie, návštevu lekára neodkladajte. Pri zlomeninách postihnuté miesto znehybnite a pacienta odvezte do nemocnice," radí Vitková.


Prečítajte si tiež: Mzdy na Slovensku: Takéto sú platy v jednotlivých odvetviach. Kde poskočili najviac?


Ak sa stane, že parfum či voňavka zasiahnu oči, treba ich čo najskôr vypláchnuť prúdom vlažnej vody. "Určite si ho nešúchajte holou rukou. Nepodávajte ani žiadne kvapky, ak pálenie či štípanie neprestáva, vyhľadajte odborníka," doplnila Vitková.

V prípade nevoľnosti po veľkonočnom hodovaní, bolestiach či zvracaní treba uprednostniť diétnejšiu stravu. To znamená, vynechať dráždivé jedlá, surovú zeleninu, ovocie, alkohol i sýtené nápoje. Ideálny je čierny čaj a staršie pečivo. Ak bolesti neustupujú, treba vyhľadať lekára.

Nevhodná strava môže často privolať i žlčníkový záchvat. Pacient pociťuje pichanie v oblasti pod pravým rebrovým oblúkom a bolesť môže vyžarovať až do chrbta. "Tak ako pri žalúdočných problémoch, aj tu je najlepšou obranou okamžité nasadenie prísnej diéty. Pomôžu aj lieky proti bolesti. Pri ťažšej forme vyhľadajte lekára, nezriedka takéto prípady končia na operačnom stole," upozornila Vitková.
.

Viac o téme: Nehody Noc Veľká Záchranári Šibačka Oblievačka Záchranná Zdravotná Služba
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: TASR - Michal Svítok

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy