Humenčania v strachu: Hrozí, že stratia prácu. Čo bude s takmer 1 500 zamestnancami?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Mestu Humenné hrozí, že príde o takmer 1500 pracovných miest, vrátane subdodávateľských spoločností. Miestny výrobca syntetických vlákien pre automobilový priemysel spoločnosť Nexis Fibers a.s, je totiž v procese reštrukturalizácie. Podľa primátorky Humenného Jany Vaľovej (Smer-SD) je situácia vážna. O schválení reštrukturalizačného plánu sa budú veritelia výboru Nexis Fibers rozhodovať v utorok 11. apríla.

Proti navrhovanému reštrukturalizačnému plánu Nexis Fibers sa postavili veritelia spoločnosti Chemes a.s, ktorá je vlastníkom priemyselného parku, kde má Nexis Fibers výrobu. Ako na piatkovom brífingu informoval predseda predstavenstva Chemesu Vladimír Skoupil, firma podala podnet na zmenu reštrukturalizačného plánu. Podľa zástupcov spoločnosti  ich návrh výrazne znižuje dĺžku reštrukturalizačného procesu z pôvodných piatich rokov na tri roky. Do spoločnosti Nexis Fibers sú ochotní priniesť finančné zdroje vo výške 11, 5 milióna eur. „Vďaka týmto zdrojom bude možné dosiahnuť splatenie záväzkov z reštrukturalizácie najneskôr do konca roka 2020, čo je výrazný posun oproti roku 2022, s ktorým aktuálne počíta navrhovaný plán,“ uviedli zástupcovia spoločnosti Chemes.

„Už v prvom roku splácania, teda v roku 2017 navrhujeme, aby nezabezpečeným veriteľom bolo splatených celkovo 3,2 milióna eur. Aktuálny plán pritom ponúka len 263 tisíc eur v prvom roku a 615 tisíc eur v druhom roku,“ povedal Skoupil.


Prečítajte si tiež: Radosť z príchodu Jaguaru Land Rover vystriedali obavy: Z čoho majú Nitrania strach?​


Pôvodný plán, ktorý predložila firma Nexis Fibers a.s. podľa zástupcov Chemesu môže ohroziť prevádzku a zamestnancov samotnej firmy v Humennom, ako aj 1 500 pracovných miest v priemyselnom parku Chemes.

Na utorkovom rokovaní Veriteľského výboru Nexis Fibers sa má rozhodnúť o tom, či sa prijme plán skupiny Chemes, ktorého súčasťou je predaj podniku Nexis Fibers spoločnosti Chemes. Ak veritelia neschvália ani jeden z reštrukturalizačných plánov, podnik na výrobu syntetických vlákien môže skončiť v konkurze.

Viac o téme: Bez Mesto Nezamestnaní Humenné Strata Práce Reštruktualizácia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy