Radosť z príchodu Jaguaru Land Rover vystriedali obavy: Z čoho majú Nitrania strach?

Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Pozitívne očakávania, ktoré pred časom v Nitre vzbudila investícia automobilky Jaguar Land Rover, sa postupne menia na obavy. Nitrania si spočiatku príchod investora spájali predovšetkým so zvýšením životnej úrovne a očakávali, že automobilka v meste podporí napríklad aj šport alebo kultúru. Podľa viacerých mestských poslancov však obyvateľom mesta investícia zatiaľ priniesla hlavne zvýšenie intenzity dopravy a záväzky, ktoré magistrát musí plniť na základe zmluvy s Jaguarom. Najnovšie sa v Nitre začali objavovať obavy z toho, že investícia vyvolá prílev robotníkov zo zahraničia. „Skúsenosti z Trnavy, Galanty alebo Šale sú zlé. Vytvárajú sa tam problémy,“ skonštatoval poslanec Miloš Dovičovič.

Skutočnosť, že Jaguar Land Rover počíta aj s pracovníkmi zo zahraničia, podporuje podľa poslancov aj záujem automobilky o voľné ubytovacie kapacity v Nitre, ktoré by bolo možné zmeniť na ubytovne. „Máme rokovania s predstaviteľmi investora Jaguar Land Rover a mapujeme všetky možnosti ubytovania. Momentálne môžeme ponúknuť 20 miest na Amfiteátri a okolo 25 miest v bývalom hoteli Tenis,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.


Prečítajte si tiež: Matador otvoril nový závod, prácu v ňom nájde 170 ľudí: Koho hľadajú?


Viacerí poslanci v tejto súvislosti varovali pred masívnym vytváraním ubytovní v Nitre. „Je tu prílev cudzincov pracujúcich v priemyselnom parku v Nitre alebo v Samsungu vo Voderadoch, ktorí bývajú v ubytovni v Krškanoch, kde už dnes vznikajú napäté situácie. Musíme premýšľať, či vieme chrániť našich obyvateľov,“ pripomenul mestský poslanec Miroslav Gut. Súhlasí s ním aj poslanec Peter Oremus, podľa ktorého by mesto nemalo podporovať vytváranie ubytovní. „Vieme si predstaviť, že väčšina tých zamestnancov by mala byť zvážaná cez rôzne personálne agentúry, väčšinou asi z krajín mimo Slovenska,“ skonštatoval.

Podľa jeho slov sa mesto vystavuje riziku, že na jeho území budú vznikať ostrovy, kde budú žiť ľudia bez spoločenských väzieb na Nitru. „Môžu nám tak vzniknúť nebezpečné miesta, kde budeme riešiť kritické situácie. Ja som za to, aby sem prišli ľudia, aby bolo mesto otvorené mladým, ktorí sem ale prídu bývať, do bytov, do rodinných domov a budú tu chcieť normálne žiť. A nie, že my budeme podporovať zvážanie námezdných robotníkov, a tým pádom z tej investície nebude mať mesto nič. My len tolerujeme to, že o tejto investícii vieme minimum a podporujeme súkromný biznis,“ vyhlásil Oremus.

Podľa poslanca Miloša Dovičoviča bolo už pri príchode automobilky zrejmé, že podstatnú časť jej zamestnancov budú tvoriť privezení pracovníci. „Ja si pamätám, že už v úvode investície Jaguaru v Nitre bolo konštatované, že sa vybuduje ubytovňa pre 1500 ľudí. Čiže rozprávať o tom, že nejaká zamestnanosť v Nitre sa zvýši, je pofidérne, pretože tam budú pracovať zamestnanci, ktorí sem prídu. V Nitre je minimum ľudí, ktorí sa tam zamestnajú. Obávam sa, že pri tejto praxi dovážania cudzincov my vlastne subvencujeme zamestnávanie Srbov, Rumunov a neviem koho ešte všetkého,“ povedal Dovičovič.


Prečítajte si tiež: Túto zručnosť vyžaduje 90% pracovných ponúk: Ovládate ju? Bez nej sa nepohnete


Nitriansky primátor pripustil, že v Nitre budú vznikať ubytovne pre zamestnancov automobilky Jaguar Land Rover a mesto tomu nebude vedieť účinne zabrániť. „Ja mám obavu a poviem to úplne otvorene, že my nezamedzíme tomu, aby napríklad v priestore Priemyselného parku Sever nevznikla megaubytovňa, v ktorej bude bývať tisíc ľudí. Bude to podnikateľský zámer a tomu nezabránime. Tí ľudia, ktorí sem prídu pracovať na týždňovky, aj tak niekde musia bývať. Ale určite to pozorne sledujeme a hľadáme všetky varianty, ako situáciu riešiť,“ doplnil Dvonč.

Viac o téme: Jaguar Nitra Rover Land Práca Zamestnanie Miesta Pracovné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy