Slováci pracujúci vo Veľkej Británii: Majú sa obávať toho, čo s nimi bude po brexite?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Slováci pracujúci vo Veľkej Británii dlhšie ako dva roky si nemyslia, že ich nadchádzajúci brexit vážne ovplyvní. Tí, ktorí pracujú a platia dane, sa chystaného obmedzenia voľného pohybu osôb neobávajú a hovoria, že majú právo v krajine ostať. Vyplýva to z odpovedí Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii, ktorých oslovila TASR.

„Pracujem pre slovenskú IT firmu ako manažér a som tu už sedem rokov. Mám právo tu ostať,“ povedal Lukáš Dubec, ktorý popri práci študuje na univerzite v Edinburghu. Rovnaký názor má aj Alena Výbohová, ktorá žije rovnakú dobu v Londýne. „Ak ma tu, ako imigranta nechcú a nechcú moje vedomosti, dane a nájom, tak pôjdem inam,“ zdôraznila Výbohová a dodala, že prístup k brexitu sa mení aj od miesta pobytu. Hlavne v Londýne a Škótsku, ktoré v júnovom referende hlasovali za zotrvanie Británie v Únii. „Pohľad Londýnčanov na brexit je veľmi odlišný od výsledku referenda. Preto, aby som tu mohla ostať však neplánujem spraviť nič špeciálne,“ konštatovala Výbohová.

O nejasnej situácii ohľadom podmienok rozhodnú až definitívne výsledky negociácií, na ktoré si však musia Slováci počkať. Istotou by mohlo byť podanie žiadosti o britské občianstvo alebo o povolenie k pobytu. Respondenti sa zhodli, že vystúpenie Veľkej Británie z Únie prinesie zbytočnú byrokraciu, ktorou sa v rámci EÚ nemuseli zaťažovať.  Veronika Husárová z Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR hovorí, že slovenskí občania sa nemajú čoho obávať. „Slovensko sa bude snažiť vyrokovať, aby práva osôb, ktoré pracovali v Spojenom kráľovstve pred jeho vystúpením z EÚ, boli v čo najväčšej možnej miere zachované a chránené aj po brexite,“ uviedla Husárová.


Prečítajte si tiež: Ponúkajú plat vyše 1 300 eur: Aj tak nevedia zohnať zamestnancov


Podľa Olívie Víťazkovej, ktorá pracuje v Edinburghu už sedem rokov, je dôležité, aby boli ľudia informovaní. Dodala, že brexit už teraz ovplyvňuje jej život a obáva sa jeho dôsledkov. „Bojím sa najmä pracovnej diskriminácie alebo že budem musieť odísť z krajiny. Rozmýšľala som o žiadosti na trvalý pobyt, ale neviem, či spĺňam kritériá, ktoré sú stále nejasné. Ak budú chcieť, aby občania EÚ odišli, tak odídem. Zatiaľ dúfam, že v najbližšiu dobu sa situácia nezmení,“ dodala Viťazková.

Britská premiérka Theresa Mayová vyhlásila, že sa počas negociácií medzi EÚ a Britániou pokúsi presadiť obmedzenie voľného pohybu osôb. Toto obmedzenie by sa však malo týkať len imigrantov, ktorí do Veľkej Británie prídu po určitom deadline, o ktorom sa ešte debatuje. Mayová sľúbila, že do konca marca formálne požiada o odchod z Únie aktivovaním článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Viac o téme: Odchod Musieť Odísť Zahraničí Slováci Brexit Brexite
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Text: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy