Dobrá správa pre rodičov: Ak prejde tento návrh, s umiestnením detí do škôlok už nebude problém

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Materské školy nie sú dostupné pre veľkú časť detí na Slovensku. Dôsledkami môžu byť ich horšie sociálne zručnosti na základných školách a znížená šanca rodičov, najmä matiek, zamestnať sa. Cieľom aktuálnej iniciatívy Inštitútu zamestnanosti (IZ) je zabezpečiť miesto v škôlke pre každé dieťa od štyroch rokov. Návrhy úprav školského zákona a zákona o financovaní škôl v tejto súvislosti predstavil riaditeľ inštitútu Michal Páleník na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

„Sú dve zásadnejšie úpravy, ktoré navrhujeme. Chceme posilniť inštitút bezplatnosti predškolského vzdelávania, ktorý je momentálne pre päťročné deti, posunutím na štvorročné deti. Tým pádom by malo viacej detí nárok na bezplatné predškolské vzdelávanie a rodičia by nemali problém škôlky zaplatiť. Druhým aspektom je, aby financovanie škôlok a vzdelávania pre štvor- a viacročné deti bolo financované priamo štátom, podobne ako sú financované základné školy. To znamená, že cez normatív by akákoľvek akreditovaná materská škola dostala financie na deti, ktoré vzdeláva,“ vysvetlil Páleník. V tejto súvislosti IZ navrhuje zvýšenie príspevku od štátu zo súčasných 14 na približne 220 eur na dieťa mesačne.


Prečítajte si tiež: Bude vyššia materská? Takto by sa mali zvýšiť príspevky pre rodičov​


Problém s dostupnosťou škôlok si všíma aj aktuálne programové vyhlásenie vlády SR. Podľa neho vláda postupne vytvorí podmienky na to, aby sa Slovenská republika priblížila čo najviac k stopercentnej zaškolenosti detí v materských školách od štyroch rokov veku a podporí rozšírenie dostupnosti predškolského vzdelávania. Legislatívu na splnenie týchto cieľov pripravilo ministerstvo školstva. Podľa IZ nová legislatíva nekorešponduje s programovým vyhlásením vlády a nerieši dostupnosť predškolského vzdelávania pre štvor- a viacročné deti. "V novelizácii sú niektoré pozitívne zmeny, ale nerieši to gro problému predškolského vzdelávania na Slovensku,“ dodal Páleník.

IZ preto predloží k aktuálnemu legislatívnemu procesu hromadnú pripomienku. Okrem uvedených návrhov úprav školského zákona a zákona o financovaní škôl v nej napríklad žiada aj zrušenie rozpočtovania prostriedkov na jednotlivé aktivity materských škôl. 

Viac o téme: Deti Školy Dieťa Škola Rodičia Škôlka Materská Materské Zobrať Prijať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR;

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy