Odborári košickej firmy uspeli: Zamestnancom zvýšia plat, pozrite sa, o koľko eur si prilepšia

Zdroj: thinkstockphotos.com

Odborári z košickej spoločnosti Mega Trucking Slovakia vybojovali zvýšenie základných miezd pre šoférov. Po rokovaní vedenia spoločnosti s odborovou organizáciou sa dohodli na zvýšení minimálnej mzdovej tarify na 609 eur na mesiac, pričom ide o nárast takmer o 90 eur. Ako v utorok (14.2.) na tlačovej besede uviedol člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica, dohoda bude podpísaná v najbližších dňoch. Zároveň dodal, že tomuto výsledku pomohlo aj protestné zhromaždenie koncom minulého roka.

„Je to pozitívny príklad aj pre ostatných vodičov kamiónovej dopravy, ktorých je na Slovensku okolo 80 000. Nárok vodičov kamiónov potvrdil aj Národný inšpektorát práce, ktorý uviedol, že podľa zákona majú títo vodiči zaradení do tretej tarify nárok, ktorému zodpovedá minimálna mzda 609 eur,“ informoval Balica.

O situácii v kolektívnom vyjednávaní v spišskonovoveskej spoločnosti Embraco Slovakia informoval člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka. „Podarilo sa nám dohodnúť dodatok ku kolektívnej zmluve týkajúci sa zvýšenia miezd. Kolektívne vyjednávanie sa uskutočnilo až za účasti vyjednávačov. Dodatok je pred podpisom a podpísať ho majú vedenie firmy a tamojší odborári zajtra," uviedol. Priemerný nárast miezd bude 50,33 eura. Priamo vo výrobe u operátorov bude nárast miezd 58 až 68 eur. Nárast sa dotkne okolo 2 223 ľudí. Vzrastie aj variabilná zložka mzdy na osem percent pre všetkých. Upraví sa aj výška odstupného. Priemerná mzda v spoločnosti sa pred zvýšením pohybuje na úrovni 750 eur.


Prečítajte si tiež: Dočkajú sa Slováci niekedy rovnakých platov, ako sú vo Švajčiarsku? Odpoveď vás asi nepoteší​


Ako uviedol Šlauka, v oboch prípadoch pozitívnu rolu zohralo, že tamojší zamestnanci sú v odborovej organizácii OZ KOVO , ktorá sa aktívne podieľala na vyjednávaniach. Podpredsedníčka OZ KOVO Monika Benedeková v utorok uviedla, že podnikatelia namiesto toho, aby zvyšovali mzdy slovenských zamestnancov tlačia na vládu, aby povolila prijímať viac cudzincov z tretích krajín a tí vraj budú ochotní pracovať za nižšie mzdy ako Slováci. OZ KOVO spúšťa kampaň na podporu kolektívneho vyjednávania, ale aj na zakladanie nových odborových organizácií.

„Oba dnes spomenuté prípady zvýšenia miezd sú pozitívnym príkladom. Odborovo organizovaným zamestnancom sa darí efektívnejšie rokovať v rámci kolektívneho vyjednávania, bojovať za lepšie pracovné podmienky, vyššie mzdy,“ povedala Benedeková. Podľa jej vyjadrenia teraz je ten správny čas na zvyšovanie miezd, lebo z ich rastu neodkrojí inflácia a na strane druhej poukázala na to, že v raste miezd sa ešte stále len vyrovnávajú dlhy z minulosti.

Podľa odborárov nastal čas, aby Slováci prestali ohýbať chrbát a začali sa aktívne snažiť, aby za svoju prácu dostávali aj spravodlivú mzdu, aby mali zabezpečenú slušnú životnú úroveň. Jozef Balica poukázal na to, že slovenská minimálna mzda ešte stále nezabezpečuje podmienky na dôstojný život. Stále sa podľa neho zabúda na sociálny rozmer mzdy, čo je zakotvené v ústave, i európskej charte, ale minimálna mzda tomu nezodpovedá.

Viac o téme: Odborári Košická Firma Platy Plat Zvýšenie Zamestnanci Košice Platov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy