Skončila vám materská? Sociálna poisťovňa upozorňuje: Na toto nezabudnite

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Matky, ktoré po ukončení starostlivosti o dieťa začnú znovu pracovať, majú povinnosť odhlásiť sa v Sociálnej poisťovni z dôchodkového poistenia. Z dôvodu starostlivosti o dieťa ho počas materskej platí štát. Ak tak neurobia, má to dosah aj na postupovanie príspevkov do 2. piliera.

V súčasnosti, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielajú výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, zaznamenáva Sociálna poisťovňa veľa sťažností práve takéhoto typu. Sporitelia upozorňujú na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im poisťovňa príspevky nepostupuje. Vo väčšine prípadov však ide práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im Sociálna poisťovňa postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát - príspevky štátu boli preto postúpené neoprávnene. 


Prečítajte si tiež: Vláda chce pomôcť pracujúcim rodičom: Takto im uľahčí opateru detí


Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do 2. piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým im príspevky postúpené navyše nezúčtuje.

Pri ukončení starostlivosti o dieťa je potrebné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne do 8 dní prostredníctvom tlačiva – Registračný list fyzickej osoby a v záhlaví krížikom označiť odhláška a FO, za ktorú platí štát.

Viac o téme: Poistenie Dôchodok Materská Poisťovňa Práce Sociálna Dôchodkové Materskej
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy