Chcete si nájsť dobrú prácu? Zamestnávatelia ocenia, ak vo vašom životopise nájdu tento údaj

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Dobrovoľníctvo je plusom v životopise každého uchádzača o zamestnanie. Zhodujú sa na tom personalisti. Podľa nich totiž pomoc uchádzačov iným ľuďom naznačuje, že človek je aktívny a vie napríklad pracovať v tíme.

Dobrovoľnícka činnosť môže pomôcť nezamestnaným počas pohovoru u nového zamestnávateľa. "Môže pomôcť najmä v prípade, že ide o absolventov, u ktorých je akákoľvek prax prínosom. Prínosom je však aj u ľudí s pracovnou praxou. Naznačuje totiž, že ide o angažovaného a aktívneho človeka, ktorý už má skúsenosti s prácou, pozná procesy," skonštatovala výkonná riaditeľka McRoy Jobliner Jana Mesárová.

Podľa Jozefa Tencera, konzultanta z personálno-poradenskej spoločnosti Trenkwalder, je dobrovoľníctvo v neziskových organizáciách vnímané skôr ako zaujímavá doplnková skúsenosť. "V závislosti od povesti organizácie môže kandidátovi priniesť na pohovore istý kredit, akým je aktívny prístup k životu, záujem o vytváranie hodnôt pre spoločnosť a podobne. Pre budúceho zamestnávateľa bude, samozrejme, takáto skúsenosť najviac zaujímavá, pokiaľ priamo súvisí s predmetom jeho činnosti," vysvetlil Tencer. Podľa jeho slov je napríklad pre právnickú spoločnosť príťažlivé, ak kandidát úspešne poskytoval právne poradenstvo v rámci verejného dobra, teda pro bono a vie dodať referencie.


Prečítajte si tiež: Nemáte čo uviesť do životopisu? Vďaka týmto 5 tipom ho zaplníte skúsenosťami!​


"Vo všeobecnosti sa viac cenia tie dobrovoľnícke aktivity, ktoré majú súvislosť s profesiou, ktorú chce človek vykonávať ako platenú činnosť. Napríklad, ak niekto pomáhal s organizovaním koncertu, bude to viac cenené v eventovej agentúre než v stavebnej firme. Okrem toho, cennejšie sú sofistikovanejšie činnosti než tie jednoduché," podotkla zase Mesárová.

Uchádzač však môže byť pozitívnejšie vnímaný aj vtedy, ak dobrovoľnícka činnosť s predmetom podnikania potenciálneho zamestnávateľa nijako nesúvisí. "Naznačuje to totiž, že uchádzač o zamestnanie nie je lenivý, nebojí sa výziev a je ochotný pomáhať," priblížila Mesárová.

Stále je však rozdielne vnímané dobrovoľníctvo pri pohovoroch na Slovensku v porovnaní s inými štátmi. "V západných krajinách, kde je kultúra dobrovoľníctva prirodzená, sú dobrovoľníci často vysokošpecializovaní profesionáli, ktorí dobrovoľnými aktivitami vyjadrujú svoju potrebu riešiť niektorý spoločenský problém. Je to pre nich prestížna záležitosť s vysokou hodnotou aj pre budúceho zamestnávateľa," tvrdí Tencer. Na Slovensku sa dobrovoľníctvo vo svojej najčistejšej podobe práce pre neziskovú organizáciu podľa neho stále skôr vníma ako osobná aktivita kandidáta a nie ako pridaná hodnota pre zamestnávateľa.

Viac o téme: Práca Životopis Nájsť Šance Zamestnať Dobrovoľník Dobrovoľníctvo Prácu Životopise
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy