Volkswagen chystá prepúšťanie: O prácu príde 30-tisíc ľudí

Volkswagen Slovakia v Bratislave.Volkswagen Slovakia v Bratislave. Zdroj: SITA

Nemecká automobilka Volkswagen plánuje v nasledujúcich rokoch zrušiť 30.000 pracovných miest, z toho väčšinu v Nemecku. Cieľom je zníženie nákladov a zvýšenie ziskovosti. Oznámila to dnes spoločnosť, ktorá ostatný rok zápasí s dôsledkami rozsiahleho emisného škandálu. Ten ju už doteraz stál miliardy dolárov, najmä v dôsledku pokút a kompenzácií v USA.

Najnovší plán redukcie počtu pracovných pozícií by mal firme pomôcť ušetriť miliardy eur, ktoré chce využiť na riešenie emisného škandálu, podporu svoje hlavnej značky VW a na zvýšenie investícií do produkcie elektrických vozidiel a do digitálnych služieb.

Firma v súčasnosti zamestnáva po celom svete vyše 610.000 ľudí. Plánované prepúšťanie sa najviac dotkne zamestnancov v nemeckých závodoch, kde VW chce prepustiť okolo 23.000 ľudí. Zvyšok príde o prácu v ďalších krajinách, v najväčšej miere v Severnej a Južnej Amerike. Zároveň ale v dôsledku presunu na nové technológie plánuje spoločnosť vytvoriť 9000 nových miest.


Prečítajte si tiež: Aj Nemci zvýšili minimálnu mzdu: Pozrite sa, aký je rozdiel medzi tou našou a ich


Najväčšia nemecká automobilka sa dostala do problémov koncom minulého roka, keď americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že firma do vozidiel s naftovým motorom nainštalovala softvér, ktorý počas emisných testov dokáže maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Firma neskôr inštaláciu problematického softvéru priznala a dodala, že po svete jazdí okolo 11 miliónov áut s takto upraveným softvérom.

Viac o téme: Volkswagen Práca Závod Prepúšťanie Výpoveď Aumotobilka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, redakcia; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy