Vek odchodu do dôchodku sa opäť predlžuje: Užijeme si vôbec penziu?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dôchodkový vek na Slovensku sa v budúcom roku zvýši na 62 rokov a 76 dní. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Týkať sa to bude ľudí narodených po 31. decembri 1954. "Výnimkou sú poistenci, ktorým sa zachováva znížený dôchodkový vek, to znamená ženy v závislosti od počtu vychovaných detí a poistenci v závislosti od získaného obdobia zamestnania v I. pracovnej kategórii alebo obdobia služby v I. alebo II. kategórii funkcií," uviedol. Do I. pracovnej kategórie patria napríklad práce v baníctve, v jadrových elektrárňach, či ťažobnom priemysle. V I. alebo II. kategórii funkcií sú policajti a vojaci.

Sociálna poisťovňa pripravila na svojej webovej stránke v časti Dôchodca kalkulačku – Výpočet dôchodkového veku, pomocou ktorej je možné vypočítať si presný dátum dovŕšenia dôchodkového veku, ak sa už dá určiť. 


Prečítajte si tiež: Dôchodky sa od januára zvýšia o pevnú sumu: Koľko eur to bude?​


Vek odchodu do dôchodku sa bude predlžovať postupne o určený počet dní, ktorý sa stanoví každoročne v závislosti od vývoja priemernej strednej dĺžky života spoločnej pre mužov a ženy zistenej Štatistickým úradom SR. Predlžovanie dôchodkového veku od roku 2017 podľa toho, ako sa bude zvyšovať stredná dĺžka života, zaviedla bývalá vláda Roberta Fica ešte v roku 2012.

Viac o téme: Odchod Výška Dôchodok Penzia Vek Penzista Dôchodku Penziu Penzijný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: SITA; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy