Rodičia, tešte sa: Vláda plánuje zvýšiť materskú

inisterstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje novelu zákona na zvýšenie dávok pre rodičov. Dnes v parlamente to uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD). Jeho rezort za nezvyšovanie rodičovských dávok už dlhodobejšie kritizovala opozícia.

Richter vyhlásil, že ministerstvo práce dnes oficiálne spustilo legislatívny proces. "Pretože ekonomika a rozpočet to dovoľuje, materskú ideme zvýšiť o 5 % na 75 % základu, čo vlastne bude predstavovať skoro 100 % čistého príjmu v predchádzajúcom zamestnaní matky. Rodičovský ideme zvýšiť viac, ako zvyšujeme minimálnu valorizáciu u dôchodcov," povedal Richter s tým, že táto problematika sa týka približne 150.000 detí.

"To sú odpovede tejto vlády, ministerstva práce na problematiku, ktorá sa týkala skloňovania otázok, prečo sa dávky nezvyšujú pre tých a prečo pre tých. Snažíme sa v maximálnej miere robiť, čo sa dá, čo rozpočet dovoľuje a čo dokážeme vyrokovať," povedal Richter.


Prečítajte si tiež: Pracujúci rodičia to budú mať ľahšie: Takto im štát pomôže s opaterou detí


Ministerstvo práce za nezvyšovanie dávok pre rodičov kritizovali opoziční poslanci počas diskusie o novele zákona o sociálnom poistení. Právnou normou majú stúpnuť od budúceho roka dôchodky o 2 %.

Viac o téme: Výška Vláda Materská Zvýšenie Zvýšiť Materskej Materskú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy