Česko zúfalo potrebuje lekárov: Zdravotníkov začali prijímať z Rumunska

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Po ukrajinských robotníkoch sa dvere na český pracovný trh otvárajú aj ukrajinským lekárom a sestrám. Už od januára budúceho roka by na základe ministerských plánov mohli do Česka z Ukrajiny začať prúdiť každý mesiac desiatky lekárov a zdravotných sestier. Česká vláda pripravuje špeciálny projekt, ktorý má riešiť nedostatok zdravotníkov v nemocniciach. "Termín na predloženie projektu do vlády je plánovaný na začiatok novembra. Po schválení sa môže začať okamžite realizovať," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Ladislav Štícha.

V Česku chýba približne tisícka lekárov a niekoľko tisíc sestier. Mnohé nemocnice musia pre nedostatok personálu znižovať počty lôžok. "Tuberkulóznu jednotku sme minimalizovali na dve lôžka," povedal hovorca Nemocnice Na Bulovke Martin Šalek. Nemocnica zháňa 50 sestier a potrebovala by zhruba 20 lekárov. Už teraz je z jednej sedminy závislá od lekárov z cudziny, najmä zo Slovenska, ale aj z Ukrajiny a Ruska. V Motole nemôžu obsadiť 90 miest sestier. Lekári zasa najviac chýbajú v regiónoch.

Projekt "Zrýchlený proces pre prístup na pracovný trh ČR pre zdravotníckych pracovníkov z Ukrajiny" nadväzuje na podobný vládny projekt na dovoz ukrajinských robotníkov, ktorý spustili začiatkom roka. Výhodou je, že na rozdiel od štandardnej cesty môže žiadateľ získať povolenie na prácu a pobyt prednostne.

Českej lekárskej komore sa však dovoz cudzincov nepáči. "Je to akt číreho zúfalstva, takéto projekty väčšinou nefungujú. Česko slúži týmto cudzincom ako vstupná brána do EÚ," varuje šéf komory Milan Kubek. Podľa neho by sa českým lekárom malo radšej pridať na plate a nezaťažovať ich nepovolenými nadčasmi.

Zdravotnícky personál bude českému zdravotníctvu chýbať aj do budúcnosti. Očakáva sa, že po roku 2018 dôjde ku kríze, a to v dôsledku odchodu do dôchodku. Už teraz má takmer každý štvrtý lekár nad 60 rokov. Problémom sú aj odchody do zahraničia – vlani podľa odhadov lekárskej komory odišlo pracovať do cudziny 440 českých lekárov.


Prečítajte si tiež: Slovensku chýba pracovná sila: Odborníci radia firmám zamestnávať cudzincov


Česká lekárska komora registruje celkovo 41.700 aktívnych lekárov, z toho 2560 zo zahraničia. Z nich približne desatinu tvoria Ukrajinci. Zahraniční pracovníci sú však žiadaní v Česku vo všetkých sektoroch. V rámci vládneho projektu "Režim Ukrajina" si už zhruba 80 spoločností si predbežne vybralo na Ukrajine 176 vysoko kvalifikovaných pracovníkov a požiadalo pre nich o zamestnanecké karty. Po siedmich mesiacoch od štartu dostalo zelenú zatiaľ 91 z nich. Okrem iného aj zdravotné sestry. 

"Očakávame, že prví Ukrajinci zaradení do projektu by mohli do Česka doraziť na prelome novembra a decembra," povedal František Kotrba, hovorca ministerstva priemyslu a obchodu, ktoré je spolugestorom projektu. Zapojili sa do neho napríklad Škoda Auto, ArcelorMittal Ostrava alebo textilka Svitap. Podľa štatistík ministerstva práce pracovalo v pozícii zamestnancov v Česku minulý rok 42.000 Ukrajincov.

Viac o téme: Česko Lekár Lekári Čechy Sestry Nedostatok Zdravotníkov Lekárov
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy